Murdoch laat zich niet afleiden, hij wil BSkyB

Onthullingen blijven komen in het afluisterschandaal van het media imperium van Rupert Murdoch. Hij bedacht ook een tactische zet om te voorkomen dat de overname van BSkyB niet kan doorgaan.

Het gaat in het Verenigd Koninkrijk niet langer om hacking, maar om ‘blagging’, je voordoen als iemand anders om informatie te verkrijgen. Op deze manier zou iemand, mogelijk in opdracht van een krant, aan bankgegevens van oud-premier Brown zijn gekomen.

Het was één van de onthullingen die gisteren werden gedaan in het afluisterschandaal rond News of the World , dat een week geleden in alle hevigheid losbarstte en nog geen tekenen vertoont van een einde. De pijnlijkste was dat The Sun, ook uitgegeven door Rupert Murdochs News International, het medische dossier van Browns pasgeboren zoon Fraser zou hebben bemachtigd.

Fraser lijdt aan een taaislijmziekte, wat de familie niet bekend wilde maken. Maar The Sun, onder hoofdredacteurschap van Rebekah Brooks, die nu de baas is van News International, dreigde in november 2006 met publicatie. Brooks zou de Browns, met wie ze bevriend was, hierover hebben ingelicht. Daarop kwam de oud-premier destijds zelf met het nieuws over de ziekte naar buiten.

De onthullingen overschaduwen wat verreweg het belangrijkste nieuws was, gisteren. Nog geen half uur voordat de minister van Cultuur Jeremy Hunt in het Lagerhuis zou verschijnen om te vertellen wat zijn beslissing zou zijn over de overname van satellietzender BSkyB door News Corp, deed Rupert Murdoch een tactische zet: News Corp trok zijn aanbod in om na de geplande overname de nieuwszender SkyNews af te stoten. Dit was een voorwaarde van minister Hunt om zijn goedkeuring te verlenen aan de overname. Mét SkyNews zou News Corp een te grote speler worden en zou de pluriformiteit van de pers in gevaar komen. Na Murdochs beslissing gisteren is het bod nu automatisch doorverwezen naar de Britse mededingingsautoriteit.

De mededingingsautoriteit houdt formele hoorzittingen over de geplande overname, op basis van gesprekken met meer de top van beide mediabedrijven, vakbonden, investeerders en concurrenten. Dat zal nog zeker zes maanden duren. De uiterst gevoelige vraag naar de „gezondheid en deugdelijkheid” van Murdoch als eigenaar, die mediatoezichthouder Ofcom zou stellen, is hiermee voorlopig van tafel. Over een half jaar kan het rumoer rond News Corp weer gesust zijn.

Bovendien zijn de kansen van Murdoch om BSkyB over te nemen –paradoxaal genoeg– gegroeid door sluiting van News of the World. Nu is Murdoch immers niet langer de eigenaar van vier kranten, maar slechts van drie, waarvan slechts één een miljoenenpubliek trekt. The Times en The Sunday Times lijden verlies.

Ook voor de Britse regering is de hete aardappel hiermee even doorgeschoven. Oppositieleider Ed Miliband (Labour) dreigde morgen een motie in te dienen waarin hij van de coalitie eiste dat zij het besluit over de overname van BSkyB zou uitstellen tot het strafrechtelijk onderzoek naar het afluisterschandaal is afgerond. De Liberaal-Democraten, die in hun oppositiejaren als enige partij voortdurend kritiek hadden op de invloed van Murdoch, hadden al aangekondigd met Labour te zullen meestemmen.

Gisteren kwamen zowel premier David Cameron als vicepremier Nick Clegg met stevige uitspraken over News Corp. Na een ontmoeting met de ouders van het vermoorde meisje Milly Dowler, wier telefoon door NotW zou zijn gehackt, riep Clegg News Corp op „het juiste en het verstandige te doen” en de overname te heroverwegen. Premier Cameron zei dat, als hij het bedrijf zou leiden, hij zich zou richten op het opruimen van de rotzooi in plaats van de volgende stap voor het bedrijf.

Dat betekent niet dat Cameron morgen een eenvoudig vragenuurtje wacht in het Britse Lagerhuis. Zijn vriendschap met News International-topvrouw Rebekah Brooks en vooral met zijn oud-woordvoerder Andy Coulson blijft onderwerp van scherpe kritiek van de Labour-oppositie.