'MS-patiënt aan bloedvaten opereren onzin'

Patiënten met multipele sclerose moeten zich niet meer aan hun bloedvaten laten opereren. Eerst moet maar eens duidelijk worden of dichtgeslibde halsaderen echt iets met die ziekte te maken hebben.

Dat is de conclusie van twee Amerikaanse neurologen bij een gisteren gepubliceerd overzichtsartikel in The Archives of Neurology waarin ze het werk van de Italiaanse vaatchirurg Pablo Zamboni tot de grond toe afbranden. Zamboni zorgde twee jaar geleden voor grote opwinding onder patiënten en behandelaren van multipele sclerose (MS) door een andere ontstaanswijze voor te stellen en een geheel nieuwe behandeling in te voeren. Hij claimde dat zijn patiënten een stuk verbeterden.

Zamboni’s hypothese: als gevolg van de geringere bloedafvoer, veroorzaakt dichtgeslibde halsaderen, neemt de bloeddruk in de hersenen toe. Daardoor blijft bloed in de hersenen ‘staan’ wat uiteindelijk de omhulsels (het myeline) van de zenuwbanen beschadigd. Zamboni ging MS-patiënten, onder wie zijn echtgenote, helpen door hun vernauwde halsaderen te dotteren.

Het geaccepteerde idee is dat MS ontstaat door een aanval van het eigen afweersysteem op het myeline rond de zenuwbanen.

Een aantal patiëntengroepen omarmden de nieuwe aanpak. Neurologen wezen die af, omdat Zamboni’s verklaring onwaarschijnlijk was. Enkele (buitenlandse) klinieken boden de behandeling toch aan. Patiënten die het erop waagden vonden dat hun toestand was verbeterd.

In hun artikel fileren de Amerikaanse auteurs eerst Zamboni’s gegevens die inmiddels in artikelen in wetenschappelijke bladen zijn gepubliceerd. Ze zien tal van methodologische onvolkomenheden. De belangsrijkste is misschien wel dat Zamboni’s patiënten tegelijkertijd begonnen met medicinale therapie begonnen en misschien daardoor verbeterden.

Vier andere onderzoeksgroepen die inmiddels Zamboni’s hypothese van de dichtgeslibde halsaderen toetsten, zagen niet wat Zamboni zag en verwierpen allemaal zijn idee.