Mogelijk 1800 patiënten Maasstad besmet met resistente bacterie

Ruim 1800 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn mogelijk drager van een gevaarlijke resistente bacterie.

Vooralsnog is bij 63 patiënten de multiresistente klebsiellabacterie vastgesteld, maar omdat die mensen bij anderen op de kamer lagen zijn mogelijk meer mensen besmet geraakt. Het Maasstad Ziekenhuis is van plan alle 1804 patiënten te onderzoeken, meldt persbureau. De meeste patiënten zijn niet ziek, maar zijn alleen drager van de gevaarlijke bacterie. Vorige maand meldde het Maasstad Ziekenhuis dat er 21 patiënten zijn overleden na besmetting met de bacterie.

De klebsiella pneumoniae komt vaak voor in de darmen van mens en dier en kan venijnige ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. De bacterie is voornamelijk besmettelijk voor mensen met een zwakke weerstand. Gezonde mensen lopen weinig tot geen risico. Patiënten die besmet zijn kunnen worden behandeld met een speciaal antibioticum. Ook kan de bacterie door het natuurlijk afweersysteem via het maag-darmkanaal vanzelf uit het lichaam verdwijnen.

Maasstad overtrad regels voor indammen infecties

Vandaag kwam naar buiten dat het ziekenhuis de basisregels voor het indammen van infecties zou hebben overtreden. Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten.

Eind mei werd bekend dat het Rotterdamse ziekenhuis al maanden kampte met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor alle antibiotica. De bron van de besmetting is nog niet duidelijk. Wel bleek al eerder dat de besmettingen dateren uit maart en april.