Minister Egypte wil agenten niet ontslaan

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteren verzet aangetekend tegen het bevel van premier Essam Sharaf om 400 politiemannen te ontslaan die worden beschuldigd van het doden van betogers tijdens de opstand tegen het regime van president Hosni Mubarak. De premier vaardigde zijn bevel uit onder druk van nieuwe massabetogingen. Maar minister Mansour al-Issawi zei dat hij de agenten niet kan en wil ontslaan omdat dat in strijd met de wet zou zijn.

Vrijdag gingen weer honderdduizenden Egyptenaren in het hele land de straat op uit woede over het trage tempo van vervolging van politiemannen en hun leiders die verantwoordelijk waren voor de dood van ongeveer 850 burgers in januari/februari.

Sindsdien zijn in de stadscentra weer tentenkampen verrezen met duizenden betogers die hebben aangekondigd te blijven tot hun eisen zijn ingewilligd. In Kairo heeft de hernieuwde bezetting van het Tahrirplein weer het verkeer in het centrum van de hoofdstad verlamd.

In het algemeen wantrouwen veel Egyptenaren toenemend de militaire leiding, die zij ervan verdenken het oude leiderschap de hand boven het hofod te houden. Voorts groeit de ontevredenheid over de grote criminaliteit en de werkloosheid en andere economische problemen als gevolg van de opstand en de voortdurende onrust. Met name het toerisme heeft een zware klap gekregen door de demonstraties.

Premier Sharaf kondigde gisteren aan dat hij zijn kabinet binnen een week zal wijzigen „om de doelstellingen van de revolutie te vervullen”. Hij zei niet of hij minister van Binnenlandse Zaken Issawi gaat vervangen. Veel demonstranten zijn van mening dat Sharaf te zwak is om echte hervormingen door te voeren. (AP, Reuters)