Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Maasstad Ziekenhuis overtrad basisregels bij dodelijke bacterie’

Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. Foto AFP / Roland Weihrauch

Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, waar 21 patiënten overleden na een bacteriële besmetting, heeft basisregels voor het indammen van infecties overtreden. Dat concludeert de NOS uit gesprekken met nabestaanden en andere betrokkenen. Het Maasstad Ziekenhuis spreekt volgens de NOS tegen dat de richtlijnen niet zijn opgevolgd.

Vorige maand werd bekend dat het ziekenhuis sinds oktober 2010 kampt met een uitbraak van de gevaarlijke Klebsiella-bacterie, die immuun is voor vrijwel alle antibiotica. Sindsdien zouden 47 mensen besmet zijn geraakt, waarvan er 21 overleden. Het is echter lastig te bewijzen dat de overledenen daadwerkelijk door toedoen van de bacterie het leven lieten.

Doordat de richtlijnen niet werden gevolgd, kon de besmetting volgens de NOS voortwoekeren. Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten.