Moody’s: Ierse staatobligaties evenveel waard als ‘rommel’

Een man bedelt om geld voor de ingang van een EBS-filiaal in Dublin, maart 2011. Foto AP / Peter Morrison

Kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service heeft de kredietwaardigheid van Ierland vanavond verlaagd naar de ‘junk’-status Volgens NRC-economieredacteur Melle Garschagen betekent dat Ierse staatobligaties nu evenveel waard zijn als “rommel”.

Dat meldt persbureau Reuters. De status betekent dat de meeste beleggers volgens hun eigen richtlijnen nu geen geld meer mogen lenen aan Ierland. De kans op wanbetaling is zo groot dat de meeste beleggers er niet meer in mogen stappen, legt Garschagen uit.

Volgens Moody’s heeft Ierland een nieuw financieel noodpakket nodig om succesvol terug te kunnen keren naar de internationale kapitaalmarkten. De kredietbeoordelaar is van mening dat de rentes van leningen omhoog zullen gaan omdat de kans groot is dat de Europese banken en pensioenfondsen gedwongen zullen worden bij te dragen aan de financiële hulp aan noodlijdende eurolanden.

Garschagen is enigszins verbaasd door de toekenning van de junk-status aan Ierland:

“Dat Portugal en Griekenland de junk-status hebben gekregen is niet zo gek. Maar iedereen dacht dat het goed ging met Ierland . Portugal en Griekenland hadden al een zwakke economie, maar Ierland werd jarenlang gezien als een van de Europese succesnummers. En nu is het trio compleet.”

Moody’s verlaagde de kredietwaardigheid van Ierland van Baa3 naar Ba1 en voorziet nieuwe verlagingen in de toekomst. Vorige week verlaagde het bureau ook al de status van Portugal naar die van ‘junk’. Volgens de Portugese voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, zorgde deze beslissing van de kredietbeoordelaar voor extra onzekerheid op de financiële markten en twijfels over reddingspogingen binnen de eurozone. Europese politici gingen zelfs zo ver om de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars te beschuldigen van ‘anti-Europese sentimenten’.

Deze verlaging van de kredietwaardigheid van Ierland komt op een gevoelig moment, vertelt Garschagen, want overmorgen presenteert de trojka - van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie - een voortgangsrapport over Ierland. “Deze beslissing van Moody’s zal morgen wel weer leiden tot discussies binnen de EU over de vooringenomenheid van de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars”.