Kortkolom economie

Meerderheidsbelang DSM in Agi Corporation

Heerlen. Koninklijke DSM neemt voor een bedrag van circa 41 miljoen euro een meerderheidsbelang in AGI Corporation, een Taiwanese producent van onder meer milieuvriendelijke harsen. DSM heeft het belang van 51 procent verworven via een onderhandse aandelenplaatsing van AGI in combinatie met een openbaar bod op bestaande aandelen. De overname past in de strategie van DSM om zich te richten op snelgroeiende economieën, duurzaamheid, innovatie en partnerovereenkomsten, licht het concern uit Heerlen toe. De harsen en andere producten van AGI harden uit onder invloed van uv-licht. AGI behaalde in 2010 een omzet van ongeveer 97 miljoen euro en behoudt zijn notering aan de ‘emerging companies board’ van de GreTai Securities Market in Taipei. (Novum)

VEB klaagt over storing bij Binck en Alex

Rotterdam. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) heeft vanochtend veel klachten ontvangen van beleggers over de storing bij beleggersbanken Binck en Alex. Daardoor was het niet mogelijk om te handelen terwijl er sprake was van sterke schommelingen op de beurs als gevolg van de eurocrisis. De storing werd veroorzaakt door softwareproblemen. De VEB stelt de onderneming aansprakelijk voor de geleden verliezen. Terwijl de beurzen flink onderuit gingen moesten beleggers via BinckBank en Alex dinsdagochtend noodgedwongen op hun handen zitten. De storing, die aan het einde van de ochtend was opgelost, viel samen met een storing bij Euronext. Het is onduidelijk of die storingen met elkaar samenhangen. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk. Andere handelsplatformen hadden geen last van de problematiek, terwijl het bij Binck en Alex niet eens mogelijk was om in te loggen op beleggingsrekeningen, laat staat te handelen op Euronext. (NRC)

Werkloosheid stabiel in Oeso-landen

Werkloosheid stabiel in Oeso-landen

Amsterdam. De werkloosheid onder de beroepsbevolking in de ontwikkelde economieën is in mei stabiel gebleven op 8,1%. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) De in Parijs gevestigde organisatie spreekt toch van een patroon van gestaag dalende werkloosheid, al werd geringe stijging waargenomen in België, Denemarken, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden. De eerste data voor juni van afgelopen vrijdag tonen een verdere stijging in de Verenigde Staten, met 0,1 procentpunt tot 9,2%. De werkloosheid in het eurogebied bleef voor de derde achtereenvolgende maand stabiel op 9,9%. Nederland rapporteerde voor de derde maand op rij een percentage van 4,2%. (Novum)