Kortkolom economie

Groei van acht procent op ABU-uitzendmarkt

Amsterdam. De inzet van uitzendkrachten op de arbeidsmarkt is het afgelopen half jaar met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). De sterkste groei was zichtbaar in de sector techniek, waar het aantal gewerkte uren steeg met 25 procent. De inzet van uitzendkrachten in de industriële sector steeg met 12 procent. De administratieve sector bleef achter, de groei van het aantal gewerkte uren bleef daar steken op 1 procent. De cijfers zijn in lijn met de resultaten in de periode tussen 23 mei en 19 juni (week 21 tot en met week 24). Het totaal aantal uitzenduren steeg toen met 6 procent, de omzet met 8 procent. (NRC)

Vakantiewerkers laten extra loon vaak liggen

Amsterdam. Jongeren met een vakantiebaantje zouden meer verdienen als zij over hun salaris onderhandelen. Een kwart van de werkgevers zegt bereid te zijn om loyale zomerwerkers meer te betalen omdat ze over het algemeen tevreden zijn over hun inzet. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Jong. Maar 62 procent van de ondervraagde vakantiewerkers (meer dan een miljoen jongeren werkt tijdens de vakantie) onderhandelt niet over hun salaris. Op 16-jarige leeftijd verdienen zij gemiddeld 6,85 euro bruton per uur. Het minimumloon op die leeftijd is 3,17 euro bruto per uur. Volgens een woordvoerster van FNV Jong moeten scholieren mondiger zijn voordat zij een contract tekenen omdat het bruto uurloon dan nog hoger kan uitvallen. Overigens heeft één op de drie vakantiewerkers nog nooit een cao gelezen. (NRC)

Amsterdam zakt op ranglijst dure steden

Amsterdam. Amsterdam is in 2011 vijftien plaatsen gezakt op de ranglijst van dure steden voor expats en staat nu op de vijftigste plaats. Duurste stad op de lijst is het Angolese Luanda, Karachi in Pakistan is het goedkoopst. Amsterdam stond in 2008 nog op de 25ste plaats. De stad daalt vooral op de ranglijst omdat andere steden duurder zijn geworden. De kosten van levensmiddelen, uitgaan en huisvesting zijn in Londen met respectievelijk 3, 13 en 16 procent gestegen. Amsterdam eindigt voor alle producten en diensten in de middenmoot.

Huisvesting is ook duur in veel Afrikaanse steden. In Luanda, kost een tweekamerappartement gemiddeld 5.129 euro per maand. In Amsterdam is dat gemiddeld 1.700 euro per maand. (Novum)