Kortkolom buitenland

Gaspijp naar Israël weer opgeblazen

Kairo. Saboteurs hebben vandaag in het noorden van de Sinaïwoestijn een terminal van de Egyptische gaspijpleiding naar Israël en Jordanië opgeblazen, zo heeft het officiële persbureau MENA gemeld. Het was de vierde aanslag op de gaspijpleiding. De schade van de vorige aanslag, op 4 juli, was bijna gerepareerd. Voor de aanslagen heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist en is niemand gearresteerd. De verdenking gaat uit naar ontevreden Bedoeïenenstammen in het gebied. (AP, Reuters).

Leger VS weer in de aanval in Irak

Bagdad. Een jaar nadat het Amerikaanse leger in Irak officieel een einde had gemaakt aan zijn gevechtsactiviteit heeft het de strijd aangebonden tegen shi’itische rebellen die volgens Washington door Iran worden gesteund. Minister van Defensie Leon Panetta zei gisteren in Bagdad dat „wij eenzijdig moeten handelen tegen de dreiging [van shi’itische groepen] en dat doen we”. Sinds 6 juni zijn in Bagdad en het zuiden van Irak 17 Amerikaanse militairen gedood, volgens de VS door shi’itische milities. Het Iraakse leger moet volgens het bilaterale troepenakkoord de veiligheid van de resterende 46.000 Amerikaanse militairen verzorgen. Alle Amerikanen moeten op 1 januari weg zijn, maar Washington oefent druk uit op Bagdad 10.000 man te laten blijven. (AFP)

Ernstige rellen voor marsen in Belfast

Belfast. In het Noord-Ierse Belfast zijn gisteravond 22 politieagenten gewond geraakt bij rellen in de aanloop naar de jaarlijkse protestantse Oranjemarsen, die vandaag beginnen. Zo’n 200 katholieke betogers raakten slaags met de politie in het westen van de stad. Een bus werd door enkele mannen tot staan gebracht. Zij dwongen de chauffeur en de passagiers uit te stappen. Vervolgens reden ze met de gekaapte bus in op de politie. Meer dan veertig brandbommen werden naar de politie gegooid. De politie schoot met plastic kogels. (Reuters, BBC)

Oeganda start zaak adjudant van Kony

Kampala. De eerste rechtszaak tegen een hoge aanvoerder van het Verzetsleger van de Heer (LRA) in Oeganda, is gisteren begonnen. Thomas Kwoyelo ontkende de 53 aantijgingen van moord, gijzeling, vernieling en verwonding. De volgende zitting is op 15 augustus. Kwoyelo werd in 2009 gearresteerd en had op amnestie gerekend. Eerder werd aan gearresteerde hogere LRA’ers al wel amnestie verleend. Tegen de leider van de militie, Joseph Kony, en vier van zijn adjudanten vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag in 2005 al een arrestatiebevel uit. De LRA is berucht om aanvallen op burgers en het ontvoeren van kinderen om ze te dwingen mee te vechten of seks met oudere strijders te hebben. (AP)

VS voortaan toezicht zware wapenhandel

Washington. Wanneer iemand binnen vijf dagen twee of meer semi-automatische wapens van zwaar kaliber koopt, zijn wapenhandelaars in het zuiden van de VS vanaf heden verplicht dat te melden. Die maatregel heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren afgekondigd voor de vier zuidwestelijke grensstaten. Het ministerie hoopt zo de wapenhandel naar Mexico te remmen. Drugsbendes gebruiken de zware wapens daar om zich te beschermen tegen concurrerende bendes en militairen en politie. De machtige lobbygroep National Rifle Association is fel tegen: de maatregel zou in strijd met de grondwet zijn en niet door het Congres ondersteund worden. (AP, Reuters)