Kort nieuws Sport

Argentinië verderin Copa America

Rotterdam. - Het Argentijnse voetbalteam heeft zich gisteren geplaatst voor de kwartfinale van de Copa America in eigen land. Een 3-0 zege op Costa Rica was genoeg om de tweede plaats in poule A van het Zuid-Amerikaans kampioenschap voor zich op te eisen. Zondag plaatste Colombia zich al als groepswinnaar van dezelfde poule. In Cordoba had Argentinië in de eerste helft al veel kansen tegen de veredelde jeugdploeg van Costa Rica dat net als Mexico als gastland meedoet aan het toernooi. Gescoord werd echter pas op slag van rust. Sergio Aguero (Atletico Madrid) profiteerde van een door de keeper van Costa Rica matig gestopt schot. In de tweede helft blonk Lionel Messi uit. De kleine spelmaker van Barcelona stond aan de basis van de beide doelpunten. Argentinië geldt traditioneel als een van de favorieten voor de Copa America, maar maakte dit jaar nog geen onuitwisbare indruk. (Novum/AP)

FC Utrecht haalt ook Zweed Nilsson

Rotterdam. - Na Johan Martensson heeft FC Utrecht zich versterkt met een tweede Zweed. De overgang van Marcus Nilsson van Helsingborgs IF is bijna rond. Dat meldt de Zweedse club. De 23-jarige centrale verdediger meldt zich vandaag in Utrecht om medisch gekeurd te worden. Er zou een contract voor vijf jaar voor hem klaarliggen. Nilsson werd in 2007 door Helsingborgs opgepikt bij het kleine Rydebäck IF. In de afgelopen vijf seizoenen kwam de tienvoudig Zweeds jeugdinternational tot 75 competitiewedstrijden voor de Zuid-Zweedse club. Daarin scoorde hij twee keer. Met Helsingborgs staat hij na zestien speelrondes bovenaan in de Allsvenskan, de Zweedse Eredivisie. (Novum)

Bekendste sporter China stopt ermee

Peking. - Basketballer Yao Ming (30), de beroemdste Chinese sporter van dit moment, beëindigt zijn loopbaan. Dat meldde persbureau AP op basis van een anonieme bron. Yao zal zijn besluit waarschijnlijk volgende week woensdag op een persconferentie in Shanghai bekendmaken. De beslissing van Yao volgt op jaren van blessureleed. Mede door een breuk in zijn linkerenkel kwam hij het afgelopen seizoen maar vijf keer in actie voor zijn club Houston Rockets. Volgens de bron heeft Yao besloten te stoppen omdat hij het risico op een nieuwe blessure te groot vindt. De 2 meter 29 lange center speelde acht seizoenen in de NBA bij de Houston Rockets. De langste speler van de Noord-Amerikaanse profcompetitie zorgde ervoor dat de basketbalsport in China in de afgelopen tien jaar zeer populair werd. Uit onderzoek is gebleken dat naar schatting 350 miljoen Chinezen basketballen (in competities, op scholen en universiteiten of op straat). Op de Olympische Spelen geraakte China niet verder dan de kwartfinales.

Zuid-Koreaanse Ryu wint US Open

Rotterdam. - De Zuid-Koreaanse golfster So Yeon-ryu heeft gisteren het US Women's Open gewonnen. Op de golfbaan The Broadmoor in Colorado Springs versloeg ze landgenote Hee Kyung-seo in een play-off over drie holes. Ryu had voor de zestiende, zeventiende en achttiende hole tien slagen nodig, twee onder par. Seo eindigde een slag boven het baangemiddelde. Ryu en Seo eindigden na 72 holes beiden op 281 slagen, drie onder het baangemiddelde, waardoor een play-off nodig was. De Nederlandse golfster Dewi Claire Schreefel deed ook aan het toernooi mee, maar haalde de cut niet. Zij had na twee rondes een score van veertien slagen boven par. Ryu is de vijfde Zuid-Koreaanse die het majortoernooi won. Se Ri-pak was in 1998 de eerste. De laatste zeven toernooien kenden vier keer een winnares uit het Aziatische land. (Novum/AP)