Koopkracht daalde in 25 jaar nog nooit zo hard

Vooral zelfstandigen en gepensioneerden leveren in.

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met 0,5 procent afgenomen, de grootste daling ooit gemeten. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd.

Vanaf 1985 onderzoekt het CBS jaarlijks de veranderingen in de koopkracht. 2010 was het tweede jaar in deze periode dat de koopkracht afnam. In 2005 daalde de koopkracht met 0,3 procent. 2001 was het jaar waarin de koopkracht het sterkst is gestegen, namelijk 5 procent.

Vooral zelfstandigen en gepensioneerden leverden vorig jaar in koopkracht in. Bij zelfstandigen liep de koopkracht met 1,4 procent terug; bij gepensioneerden was dat 0,8 procent. Mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering en mensen met een baan konden hun koopkracht nog op peil houden. Van werknemers die hun baan kwijtraakten en overgingen op een uitkering, daalde de koopkracht ruim 17 procent.

Bij de laagste inkomengroep bleef het koopkrachtverlies in 2010 beperkt tot 0,1 procent. Hogere inkomens gingen er meer op achteruit, tot min 0,8 procent bij de hoogste inkomensgroep. Dit komt doordat vooral bij zelfstandigen en gepensioneerden de koopkracht terugliep. Zelfstandigen zijn oververtegenwoordigd in de hogere inkomensgroepen. Bij gepensioneerden bleven vooral de aanvullende pensioenen achter, omdat die vorig jaar nauwelijks zijn geïndexeerd. Hoe hoger het aanvullend pensioen, hoe sterker dit effect doorwerkte. (NRC)