Kolobnev eerste renner met positieve test in Tour

Gisteravond laat werd de Russische renner ontslagen door zijn ploeg Katusha.

Alexandr Kolobnev heeft in de eerste week van de Tour de France een positieve dopingtest afgelegd. Dat meldde de Franse sportkrant l’Équipe gisteren. De Rus van de Katusha-ploeg zou zijn betrapt op het gebruik van hydrochloorthiazide. Dit verboden middel bevordert de urineproductie en zou het gebruik van andere stoffen maskeren. De analyse werd uitgevoerd door het laboratorium van de Franse gemeente Chatenay-Malabry.

De 30-jarige Kolobnev werd gisteravond laat ontslagen door de Katusha-ploeg en zal vandaag niet starten in de tiende etappe. De internationale wielerunie UCI sprak gisteren al de verwachting uit dat de Katusha-ploeg maatregelen zou nemen om „de Tour de France in alle rust verder te laten gaan”.

Kolobnev, die in 2005 en 2006 voor Rabobank reed, staat 69e in het klassement. Hij heeft een achterstand van ruim 22 minuten op de Franse geletruidrager Thomas Voeckler.

Kolobnev is de eerste renner die in de Tour van 2011 positief test op doping. Volgens de UCI testte Kolobnev vorige week woensdag positief, na de vijfde etappe. De sportdirecteur van Katusha, Bart Leysen, zei gisteravond dat Kolobnev in gesprek was met het management van de ploeg. Na dit gesprek werd besloten Kolobnev te ontslaan. De woordvoerder van Katusha: „Volgens de interne teamregels zal hij Katusha een schadevergoeding moeten betalen voor het bezoedelen van het imago van het team.” (AP, Reuters)