Kan de strijd ook anders?

De beste manier om Al-Qaeda te verslaan is de voedingsbodem weg te nemen: om de atmosfeer te veranderen waarin dit soort radicale groepjes ontstaan. Dat nuchtere advies geeft de goed geïnformeerde Juan Cole, hoogleraar in de relaties tussen het Westen en de moslimwereld aan de Universiteit van Michigan. In reactie op de opmerkingen van Leon Panetta geeft hij op zijn blog www.juancole.com vier tips aan de Amerikaanse regering om Al-Qaeda te verslaan.

1. Houd op met overschatting van Al-Qaeda, dat uiteindelijk slechts één groot succes in massamoord (9/11) behaalde en een kleine organisatie is vol vreemde persoonlijkheden. Hun misdaden zijn een zaak voor de FBI en Interpol, niet voor het ministerie van Defensie, aldus Cole.

2. Zet weinig Amerikaanse soldaten in in landen waar de VS impopulair zijn. Want die inzet versterkt de haat tegen de VS en de rekrutering van nieuwe Al-Qaeda-leden, aldus Cole.

3. Los het Palestijns-Israëlische conflict op. Het medeleven met de Palestijnen is een belangrijke basis voor de rekrutering van nieuwe Al-Qaeda-leden, aldus Cole.

4. En voor de toekomst: maak je nooit meer afhankelijk van lokale legertjes, zoals in Afghanistan in de jaren negentig. Daaruit zijn indertijd Al-Qaeda en de Talibaan ontstaan.