Kamer wil onderzoek naar Slachtofferhulp

Een meerderheid in de Tweede Kamer eist een onderzoek naar de financiële problemen bij Slachtofferhulp Nederland. VVD, CDA, PvdA en GroenLinks willen dat duidelijk wordt hoe het tekort van twee miljoen euro kon ontstaan bij de semipublieke instelling. Zaterdag bleek dat Slachtofferhulp aan de grond zit. Binnen een paar jaar is vrijwel het gehele eigen vermogen verdampt doordat de stichting stelselmatig meer uitgaf dan ontving. De organisatie voerde de afgelopen weken spoedoverleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat vorig jaar zestien miljoen euro subsidie verstrekte. Er is inmiddels een vacaturestop van kracht, mogelijk worden er vestigingen gesloten. De cao-loonkosten namen tussen 2006 en 2010 met 12 procent toe. De beloning van voormalig directeur Jaap Smit steeg met 17 procent tot ruim 136.000 euro, de nieuwe directeur verdient 112.000 euro. Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) vindt beide salarissen „belachelijk”. (NRC)