Italië nieuw middelpunt van onrust op Europese beurzen

De Europese schuldencrisis is erger geworden nu ook Italië, de derde grootste economie van de eurozone, onder vuur ligt.

Aandelenmarkten in Europa daalden vanochtend hard door de onrust. Op het dieptepunt stond de beurs in Milaan 4 procent lager. De rente die Italië betaalt op de staatsschuld steeg fors. Op het hoogtepunt voor de middag was de rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar opgelopen tot 6,01 procent. In minder dan twee weken steeg de rente met een vol procentpunt. Het land gaf vandaag ook leningen uit met een looptijd van een jaar tegen 3,67 procent rente. Op een soortgelijke lening vorige maand betaalde Italië nog 2,15 procent rente.

De onrust lijkt een combinatie van zorgen over de omvang van de Italiaanse schuld en het uitblijven van een oplossing voor de schuldencrisis die Europese politici al ruim anderhalf jaar verdeelt. Beleggers vinden dat Europese leiders te weinig daadkrachtig hebben opgetreden. Vorig jaar ontvingen Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun en werden een tijdelijk en een permanent noodfonds opgericht.

Er heerst nog steeds grote onzekerheid over Griekenland. Veel beleggers en economen denken dat het land de gemaakte schulden nooit zal terugbetalen en vinden dat Europese leiders de noodzakelijke beslissing om de schuld deels kwijt te schelden voor zich uit schuiven.

Vandaag komen Europese ministers van Financiën bijeen in Brussel. Gisteren was er beraad van de ministers van de eurozone. Na acht uur vergaderen hadden ze beslist om hun allerhoogste ambtenaren - thesauriers-generaal - te laten uitzoeken hoe ze het noodfonds kunnen uitbreiden en meer taken kunnen geven, hoe ze lagere rentes aan lenende landen kunnen doorrekenen en hoe ze terugbetalingstermijnen voor Griekenland, Portugal en Ierland langer kunnen uitsmeren.

Italië is na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje het volgende doelwit van de markten. Kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s waarschuwden al dat Italië met geloofwaardige bezuinigingsplannen moest komen. De Italiaanse minister van Financiën wil 48 miljard euro bezuinigen. Dit leverde stevige kritiek op van premier Berlusconi die vond dat Tremonti te veel financiële markten wilde behagen. Sinds die uitspraken daalden aandelenkoersen van Italiaanse bedrijven en stegen de rentes op staatsobligaties.

Rond het middaguur was er een snel herstel. De rentes begonnen te dalen, de koersen te stijgen. Rond het middaguur stond de beurs in Milaan op 1,26 procent verlies. Volgens bronnen in de financiële wereld zou de Europese Centrale Bank hebben ingegrepen door massaal Italiaanse staatsobligaties te kopen.

Eerder deed de ECB dit toen de rentes op Griekse en Portugese obligaties te hard opliepen. Normaliter zou deze ingreep bijzonder moeilijk zijn voor de ECB. Italië kent een van de grootste obligatiemarkten. Om de rentes te doen dalen zou de ECB voor honderden miljarden obligaties moeten opkopen.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5