Israël verbiedt boycot van nederzettingen

Het Israëlische parlement heeft gisteren een omstreden wetsvoorstel aangenomen dat Israëliërs verbiedt joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied te boycotten. Tegenstanders brandmerken de wet als anti-democratisch en als slecht voor het imago van Israël. De juridisch adviseur van het parlement, Eyal Yinon, heeft gezegd dat de wet mogelijk door het Hooggerechtshof wordt vernietigd omdat hij inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting.

Het voorstel werd aangenomen met 47 tegen 36 stemmen, op een totaal van 120 parlementsleden. Het initiatief tot de maatregel werd genomen nadat meer dan honderd Israëlische kunstenaars, intellectuelen en schrijvers in september hadden aangekondigd aan geen enkele culturele activiteit of conferentie in nederzettingen meer deel te nemen.

De nieuwe wet stelt kolonisten en bedrijven in nederzettingen in staat om Israëliërs te vervolgen die tot een boycot van de nederzettingen oproepen. Schade hoeft niet te worden aangetoond.

De nederzettingen zijn illegaal onder het internationaal recht. De Israëlische regering betwist dit. „De staat Israël heeft al jarenlang te maken met Arabische boycots, maar nu hebben we het over een boycot in eigenland”, zei parlementslid Zeev Elvin, een vande initiatiefnemers van de wet.

De krant Ha’aretzheeft de wet scherp veroordeeld. Volgens de krant proberen de initatiefnemers „de vrijheid van meningsuiting en vergadering te onderdrukken van tegenstanders van de bezetting en van geweld door kolonisten”.

De Israëlische groep Vrede Nu kondigde aan de wet niet te zullen gehoorzamen, omdat „elke persoon die producten uit de nederzettingen koopt, bijdraagt aan voortzetting van de bezetting”. (Reuters, AFP, AP)