In het vastgoed blijven de salarissen stijgen

De vastgoedsector heeft op een of andere manier de salarisgrenzen voor topbestuurders nog verder weten op te rekken. Simon Property Group geeft president-commissaris en topman David Simon een aandelenpakket ter waarde van 120 miljoen dollar als hij tot 2019 wil aanblijven. De grootste eigenaar van winkelcentra in de VS, die mede werd opgericht door de vader en oom van Simon, is goed uit de recessie gekomen. En Simon heeft nu al recht op een forse beloning. Topmanagers verdienen geen extra bonussen, alleen maar omdat ze op hun werk komen opdagen.

Het is wél een goed idee om goede managers aan je bedrijf te binden. Simon is zo’n topman – en, met zijn 49 jaar, nog relatief jong ook. Aandeelhouders van het concern in Indianapolis hebben hun beleggingen bijna zien vernegenvoudigen sinds hij in 1995 aan de top van het bedrijf kwam. Onder zijn leiding heeft het bedrijf twee stevige recessies doorstaan. Maar Simon is al gul beloond voor die prestaties.

Vorig jaar kreeg hij 7,1 miljoen dollar aan salaris, bonussen en langetermijnprikkels. Hij ontving tevens een pakket aandelen ter waarde van 17 miljoen dollar, afhankelijk van de bedrijfsresultaten. Dit zou toch genoeg moeten zijn om Simon vrolijk op kantoor te houden, om hem de erfenis van zijn voorouders in ere te laten houden, en om hem zijn best te laten doen in het belang van de aandeelhouders.

Natuurlijk had het bestuur van de onderneming een goedkopere manier kunnen vinden om hem aan zich te binden. Zijn achternaam prijkt op het hoofdkantoor van het concern. En de familie van Simon heeft meer dan 11 procent van de aandelen in handen. Dat maakt de mogelijkheid dat hij Simon Property ooit zal verlaten denkbaar, maar niet heel waarschijnlijk.

Erger nog, het bedrijf is laks geweest bij de details van het aandelenpakket van Simon. Als hij zonder opgave van redenen wordt ontslagen, en zelfs als hij ‘om goede redenen’ binnen twee jaar zou opstappen, kan hij de helft van zijn bonusaandelen onmiddellijk verzilveren. Als dat na juli 2013 gebeurt, kan hij ze allemaal verkopen. Een van de ontberingen die voor Simon een reden zouden kunnen zijn om op te stappen en zijn bonus te incasseren, is als het kantoor van Simon Property meer dan vijftig kilometer verhuist.

Viacom heeft topman Philippe Dauman vorig jaar bijna 85 miljoen dollar gegeven, inclusief eenmalige aandelenpakketten, waardoor hij de bestbetaalde topman van het land is geworden. En Citigroup heeft topman Vikram Pandit een royale bonus van tenminste 16,7 miljoen dollar over vier jaar bovenop zijn basissalaris toegekend.

Simon Property is er echter in geslaagd een nieuw hoogtepunt – en dieptepunt – te bereiken.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld