Imago van held Hoogerland kan niet meer stuk

Ineens was Johnny Hoogerland bekend bij het grote publiek. Zijn val in het prikkeldraad ging zondag de hele wereld over. Het ongeluk was sportief een drama, maar is commercieel een succes.

Saint-Flour - Frankrijk - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Le Tour 2011 - Tour de France 9e etappe - Issoire > Saint-Flour 208 km - #204 Johnny Hoogerland (Team Vacansoleil - DCM) - foto Wessel van Keuk/Marketa Navratilova/Cor Vos ©2011 - motard Dirk Honigs
Saint-Flour - Frankrijk - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Le Tour 2011 - Tour de France 9e etappe - Issoire > Saint-Flour 208 km - #204 Johnny Hoogerland (Team Vacansoleil - DCM) - foto Wessel van Keuk/Marketa Navratilova/Cor Vos ©2011 - motard Dirk Honigs Cor Vos

Tien camera’s stonden er klaar voor Johnny Hoogerland, toen hij gistermiddag achter de tafel schoof voor een persconferentie op de eerste rustdag in de Tour de France. Hoogerland was de held van de dag, nadat hij zondag in de kopgroep van de weg werd gereden door een volgauto van de Franse televisie, over kop sloeg en in het prikkeldraad langs de kant van de weg terecht kwam.

Journalisten uit de Verenigde Staten, Engeland, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland wilden Hoogerlands verhaal horen. „Als ik niet was gevallen en de etappe had gewonnen, was het hier minder druk geweest dan nu”, zei de wielrenner van Vacansoleil met een zuur lachje. „Ik zit hier en besef het nog niet. Van mijn vriendin hoor ik dat het in Nederland een gekkenhuis is. Dit is nooit waar je het voor doet natuurlijk. Veel liever had ik de etappe gewonnen. Ik voelde me heel sterk.”

Het is nog onduidelijk of Hoogerland de Tour kan uitrijden. „Ik hoop op een mirakel”, zegt hij zelf. Vandaag zou de renner wel van start gaan in de bolletjestrui van het bergklassement, die hij zondag voor zijn val veroverde. Maar de diepe snijwonden die Hoogerland bij zijn val in het prikkeldraad opliep, moesten drieëndertig keer gehecht worden en daar zal hij de komende dagen waarschijnlijk veel last van hebben. Gisteren liep hij flink hinkend door de lobby van zijn hotel, vandaag moest hij 158 kilometer fietsen.

Sportief was de negende etappe een drama. Maar commercieel niet. Het ‘merk’ van Hoogerland is bij het grote publiek gevestigd. Vakantiebedrijf Vacansoleil, dat een van de kleinste ploegen van het peloton sponsort, staat volop in de aandacht. En Hoogerland zelf is erg in trek bij de organisatoren van de traditionele rondjes om de kerk in de weken na de Tour die de renners behoorlijk wat geld opleveren.

„Johnny Hoogerland staat bovenaan ons verlanglijstje”, zegt Theo van der Westerlaken , secretaris van het criterium de Acht van Chaam bijvoorbeeld. En voorzitter Berni Rijnen van de Ronde van Boxmeer geeft ook aan dat hij Hoogerland graag naar Brabant haalt. „De prestaties van Hoogerland gaan niet onopgemerkt voorbij”, bevestigt wedstrijdmakelaar en sportmanager Orlando van den Bosch. „Het is nog vroeg, de meeste contracten worden tegen het einde van de Tour getekend. Maar wij merken zeker dat er interesse is”, zegt Van den Bosch. Zijn bureau Cycling Service bemiddelt tussen renners, ploegen en vrijwel alle criteriums in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

„Hoogerlands val heeft een vergrootglas gelegd op zijn karakter”, stelt Van den Bosch. „Een knokker pur sang met het hart op de tong. Dat spreekt veel mensen aan en door zijn ongeluk is hij bekend geworden bij een groot publiek.” Hoogerland is de heroïek van de Tour in levende lijve. „Een Zeeuw krijgen ze niet kapot”, zei de renner uit Yerseke bijvoorbeeld toen hij zondag bloedend over de finish kwam.

De val van Hoogerland, zegt Van den Bosch, is zeker niet nadelig voor zijn onderhandelingspositie bij de criteriums. De renner is de afgelopen week uitgegroeid tot een publiekstrekker. Het begon met zijn vele aanvallen en het veroveren van de bolletjestrui, gevolgd door zijn dramatische val. Dat beseft secretaris Van der Westerlaken van de Acht van Chaam, die op woensdag na de Tour wordt verreden, ook. „Iedereen heeft het over de crash van Hoogerland”, zegt Van der Westerlaken „Hij krijgt veel meer aandacht dan Luis León Sanchez van de Raboploeg, die de etappe won. Die prestatie wordt volledig overschaduwd.” Net als Rijnen van Boxmeer verwacht Van der Westerlaken dat „er wel wat aan het startgeld van Hoogerland gesleuteld gaat worden”. „Maar je zal maar 33 hechtingen in je lichaam hebben,” stelt Rijen. „Die jongen mag ook best wel wat meer krijgen.”

Anders dan vroeger rijden Tourrenners lang niet meer alle criteriums. Hun ploegen vinden het herstel van hun werknemers en de rest van het seizoen steeds belangrijker. En doordat de salarissen van renners de afgelopen jaren flink zijn verhoogd, zijn ze ook niet meer financieel afhankelijk van de rondjes om de kerk, zoals de Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk dat wel waren. Toch zal Hoogerland enkele tienduizenden euro’s aan startgeld kunnen verdienen in de criteriums.

Hoogerland zal waarschijnlijk het meest kunnen verdienen als hij Parijs haalt. Wedstrijdmakelaar Van den Bosch vertelt dat het effect van de Tour zich opbouwt, wat er in de laatste week gebeurt blijft het meest hangen. Daarom worden de meeste renners op de laatste rustdag vastgelegd.

„Na de Tour is iedereen al vergeten wat er veertien dagen geleden in Frankrijk is gebeurd, zegt ook criteriumvoorzitter Rijnen. Zijn Ronde van Boxmeer wordt op de maandag na de Tour verreden. „Als Hoogerland de Tour uitrijdt is hij helemaal de martelaar, ook als hij straks drieënhalf uur achter en alles en iedereen in Parijs aankomt.”

Hoogerland zelf zei gisteren dat hij nog niet aan andere zaken toe is. Gisternacht werd hij nog badend in het zweet wakker. „Ik droomde dat ik met mijn rug op die paal kwam en een dwarslaesie had.” Hij is door het oog van de naald gekropen, realiseert de renner zich. „Als ik met mijn gezicht in het prikkeldraad kom of met mijn rug tegen dat paaltje, dan had het veel slechter af kunnen lopen.”