Humor tegen Moody’s

Sinds Portugal vorige week zijn kredietwaardering onverwachts afgewaardeerd zag worden tot junkstatus, is de volkswoede over kredietbureaus als Moody’s geëxplodeerd. Vrijdag sprak ik voor een artikel in de papieren krant de linkse econoom José Reis. Hij deed dit voorjaar al aangifte tegen de agencies vanwege vermeende belangenverstrengeling. Ze zouden hun investeerders en klanten met voorkennis

Sinds Portugal vorige week zijn kredietwaardering onverwachts afgewaardeerd zag worden tot junkstatus, is de volkswoede over kredietbureaus als Moody’s geëxplodeerd.

Vrijdag sprak ik voor een artikel in de papieren krant de linkse econoom José Reis. Hij deed dit voorjaar al aangifte tegen de agencies vanwege vermeende belangenverstrengeling. Ze zouden hun investeerders en klanten met voorkennis laten ‘shorten’ op de koersschommelingen die hun afwaarderingen veroorzaken. Lange tijd kreeg Reis’ initiatief alleen steun van (ultra) links Portugal. Enigszins tot zijn eigen verbazing stelde hij vast dat zijn ideeën sinds de afwaardering door Moody’s gemeengoed zijn geworden. ,,Alle politici en commentatoren, ook de rechtsliberale, zijn richting ons standpunt opgeschoven.” Het Portugese OM meldde donderdag serieus werk te gaan maken van de aangifte.

Het tekent de Portugese volkswoede, die zich -vooral op internet - ook uit in humor. Deze blogster plaatste dit plaatje van Hank Moody, de hoofdrolspeler uit de ook in Portugal zeer populaire Amerikaanse (!) tv-serie Californication. ,,Omdat er maar een echte Moody is.”

En sinds dit weekeinde circuleren op Youtube de twee onderstaande filmpjes. Muzikaal niet erg hoogstaand, maar ze geven wel een goed beeld van de Portugese verontwaardiging.

en