Hoger beroep in zaak Reve-bio

Biograaf Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot gaan in hoger beroep in de zaak om de Reve-biografie. Vorige maand besloot de Amsterdamse rechtbank dat het derde deel van Maas’ boek niet mag verschijnen met ongepubliceerde citaten van Reve (1923-2006). Joop Schafthuizen, de erfgenaam van Reve, had dat in kort geding geëist. Hij stelt dat hij nooit toestemming voor het publiceren van de citaten heeft gegeven. De advocaat van Maas en Van Oorschot, mr. J.H. Spoor, blijft erbij dat Schafthuizen die toestemming in gesprekken met de biograaf wel degelijk heeft verleend. „Daarom willen wij graag dat de rechter nog eens in alle rust naar de zaak kijkt.” Volgens Spoor zag de rechter de biograaf en zijn uitgever te zeer als twee apart opererende partijen, terwijl Van Oorschot zijn contact met Schafthuizen voor een groot deel via Maas onderhield. De brouille tussen Maas en Schafthuizen is twee weken geleden een nieuwe fase ingegaan toen de biograaf aangifte deed tegen de weduwnaar van Reve. Die had hem via zijn antwoordapparaat enkele malen met de dood bedreigd.