Hoe duur was War on Terror?

Een succes dat Al-Qaeda en aanverwanten op hun conto kunnen schrijven, is dat ze hebben bijgedragen aan de financiële problemen van de Verenigde Staten. De oorlogen in Irak, Afghanistan en Pakistan kostten het land meer dan 4.000 miljard dollar, zo berekenden onderzoekers van de Brown Universiteit in Rhode Island twee weken terug. Daarbij zijn de toekomstige kosten voor het verzorgen van oorlogsinvaliden al meegerekend, net als alle andere directe en indirecte kosten van de Amerikaanse reactie op 9/11. Irak werd indertijd vooral binnengevallen omdat Sadam Hoessein zou beschikken over massavernietigingswapens, maar de VS noemden ook de vermeende banden tussen het regime in Bagdad en Al-Qaeda als reden. Volgens de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz gaf de Amerikaanse federale overheid tussen 2003 en 2008 bijna net zo veel uit aan de Irakoorlog als aan onderwijs. Volgens het onderzoek van de Brown Universiteit kwamen sinds het begin van de War on Terror minstens 225.000 mensen om het leven in de strijd. En dit is een voorzichtige schatting. In Irak en Afghanistan samen zouden tot nu toe 137.000 burgers zijn omgekomen. En na de invasie in Irak vielen er 4.471 Amerikaanse slachtoffers. In Afghanistan vielen tot nu toe 1.658 Amerikaanse doden. In Afghanistan kwamen 25 Nederlandse militairen om het leven, in Irak twee.