Hariri: Hezbollah moet verdachten uitleveren aan tribunaal in Leidschendam

Caption: A Lebanese man checks a book on Lebanon's slain prime minister Rafiq Hariri at a bookshop in Beirut on July 1, 2011, as Lebanon braced for a possible backlash after a UN-backed tribunal issued an indictment in the 2005 murder of the ex-premier in which four Hezbollah members are named. AFP PHOTO/JOSEPH EID
Caption: A Lebanese man checks a book on Lebanon's slain prime minister Rafiq Hariri at a bookshop in Beirut on July 1, 2011, as Lebanon braced for a possible backlash after a UN-backed tribunal issued an indictment in the 2005 murder of the ex-premier in which four Hezbollah members are named. AFP PHOTO/JOSEPH EID Libanese man leest een boek over de gedode premier Raafiq Hariri in een boekenwinkel in Beiroet. Foto AFP / Joseph Eid

Als de Libanese regering weigert om de vier Hezbollah-leden, die zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op oud-premier Rafiq Hariri, uit te leveren aan het Hariri-tribunaal in Leidschendam “zal het land de prijs betalen”.

Dat zei de voormalige Libanese premier Saad Hariri, tevens zoon van de vermoorde Rafiq Hariri, vandaag in een interview, meldt persbureau AP. In 2005 kwam zijn vader samen met 22 anderen om toen een bom ontplofte naast zijn autocolonne.

Hariri riep Hezbollah vandaag opnieuw op om de vier verdachten uit te leveren. Aan het begin van de maand zwoer Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah de vier leden niet uit te zullen leveren aan het tribunaal. Nasrallah doet het onderzoek naar de moord, dat zes jaar in beslag nam, af als een complot van de Verenigde Staten en Israël, een daad van “agressie tegen ons en onze heilige strijders”.

Hariri schilderde de huidige Libanese premier Najib Mikati in het interview af als een pion van de shi’itische militante beweging.