Halfbroer van president Karzai doodgeschoten

Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai, is seen in Kandahar in this undated photograph. Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai, and one of the most powerful men in southern Afghanistan, was shot dead on Tuesday, apparently by one of his bodyguards, officials said. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW HEADSHOT)
Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai, is seen in Kandahar in this undated photograph. Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai, and one of the most powerful men in southern Afghanistan, was shot dead on Tuesday, apparently by one of his bodyguards, officials said. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW HEADSHOT) REUTERS

De machtige, omstreden halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai is vanochtend in de zuidelijke provincie Kandahar vermoord door een van zijn lijfwachten. Ahmed Wali Karzai was het hoofd van de Provinciale Raad, maar zijn invloed ging veel verder – hij werd gezien als ‘de koning van Kandahar’.

Hij werd doodgeschoten in zijn huis. Rond half elf lokale tijd klopte Sardar Mohammed, een van de beveiligers van de familie die al jaren een goede vriend was, aan bij het privéhuis van Ahmed Wali. Hij werkte bij een controlepost vlak bij het huis van een andere broer van president Karzai. Toen hij werd binnengelaten begon Sardar Mohammed direct op Ahmed Wali te schieten. Hij werd eerst in zijn arm geraakt, zegt een lid van de Provinciale Raad die er bij was. „Daarna schoot Sardar Mohammed twee kogels in zijn hoofd, hij was hij vrijwel direct dood.” De moordenaar is door een andere bewaker doodgeschoten.

In Kabul bevestigde de president de dood van zijn jongere halfbroer tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Sarkozy. „Zo is het leven voor het hele Afghaanse volk. Ik hoop dat deze ellende, waar iedere Afghaanse familie mee te maken heeft, ooit eindigt.” Daarna wendde hij zich tot Sarkozy: „We hopen dat [...] hij ons vergeeft dat we vandaag niet met een glimlach spreken.”

Met de dood van de Ahmed Wali Karzai (geboren in 1961) breekt een ongewisse periode aan in het zuiden van Afghanistan. Uit angst voor meer aanslagen werd vanochtend een deel van de stad afgezet. Velen zijn bang dat rivaliserende groepen nu met geweld zullen proberen het machtsvacuüm op te vullen dat met de dood van Ahmed Wali Karzai is ontstaan.

Ahmed Wali was een alleenheerser, die er om bekendstond dat hij zijn eigen mensen voortrok. Samen met leden van zijn Popolzai-stam en andere loyalisten wist hij het gebied stevig in handen te houden door anderen uit te sluiten van machtige posities en van profijtelijke zakelijke ondernemingen. Veel groepen die aanslagen plegen in Kandahar doen dat niet alleen uit ideologische motieven, maar ook uit verzet tegen Ahmed Wali Karzai. Hij overleefde eerdere aanslagen in 2008 en 2009. Trots zei hij dat negen zelfmoordenaars hun leven tevergeefs hadden gegeven om hem te doden.

Ahmed Wali is altijd in opspraak geweest omdat er sterke verdenkingen waren dat hij was verwikkeld in drugshandel. Vooral nadat hij trouwde met een lid van de beruchte Nuurzai-stam namen deze geruchten toe. Veel prominenten drugshandelaren behoren tot deze stam.

Jarenlang werkten de NAVO-troepen zij aan zij met de half-broer van Karzai. Aantijgingen dat hij werd betaald door de CIA ontkende hij. Toch had hij sterke banden met de CIA toen de Karzais aan de macht kwamen na de omverwerping van het Talibaan-regime in 2001.

Bij de militaire operatie die afgelopen najaar begon en waarvoor de Amerikaanse president Obama 30.000 extra militairen stuurde, leek de NAVO aan te sturen op een breuk met deze rijke zakenman en bestuurder, omdat hij corrupt en onbetrouwbaar zou zijn. Het idee werd afgeblazen omdat hij te machtig was.

De Talibaan eiste de aanslag vanochtend op, maar wie werkelijk achter de moord zit moet nog onderzocht worden. In de tien jaar sinds de Karzais aan de macht kwamen heeft Ahmed Wali veel vijanden gemaakt.