Greipel troeft Cavendish af en wint tiende etappe Tour de France

Greipel balt zijn vuist nadat hij op de streep zijn rivaal Cavendish heeft geklopt. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De Duitse sprinter André Greipel heeft vanmiddag de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. Greipel was in de massasprint te sterk voor Mark Cavendish. De Brit was deze Tour twee keer al wel de snelste in de sprint.

Na de rustdag van gisteren reed het peloton vandaag in de tiende rit over 158 kilometer van Aurillac naar Carmaux. Greipel en Cavendish leken in Carmaux bijna gelijktijdig over de finish te komen, maar Greipel bleek net voor de streep de Brit te hebben gepasseerd. In de zevende etappe van afgelopen vrijdag was het juist Cavendish die Greipel op het nippertje aftroefde.

De Spanjaard José Joaquin Rojas finishte in Carmaux als derde en pakte belangrijke punten voor de groene trui. De leider in het puntenklassement, Philippe Gilbert, kwam als veertiende over de finish. De Nederlander Johnny Hoogerland, die zondag door toedoen van een Franse tv-auto in het prikkeldraad belandde, reed de etappe zonder problemen uit en blijft de leider in het bergklassement.

In het algemeen klassement verandert weinig: de Fransman Thomas Voeckler start ook morgen in de gele trui die hij afgelopen zondag in de negende etappe veroverde. De etappe van morgen is opnieuw een vlakke rit en gaat over 167,5 kilometer van Blaye-les-Mines naar Lavaur.