GGZ: justitie heeft niet om dossier Tristan gevraagd

De politie heeft foto's vrijgegeven over de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Boven de wapens zoals die op zaterdag 9 april in winkelcentrum De Ridderhof zijn aangetroffen door de politie.

De GGZ-instelling die de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn onderzocht heeft in tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie beweert geen vordering ontvangen van justitie om zijn dossier in te zien.

Dat laat bestuursvoorzitter Marjolein ten Kroode van GGZ Rivierduinen vandaag weten in een reactie aan persbureau Novum. Het OM zei gisteren dat de instelling weigerde inzage te geven in zijn dossier. Volgens Ten Kroode had het OM het dossier simpelweg kunnen vorderen en dat is dus niet gebeurd.

Justitie wil aan de hand van het dossier kunnen bepalen in hoeverre de schizofrenie waaraan dader Tristan van der V. leed, goed is behandeld. Op de persconferentie werd bekendgemaakt dat zijn geestelijke gesteldheid van doorslaggevend belang was bij zijn handelen.

De instelling zegt daags na de schietpartij, in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), een onderzoek te zijn gestart naar de manier waarop Van der V. is behandeld. Deze externe commissie van psychiatrisch experts presenteert zijn bevindingen eind deze maand aan de IGZ. Die bepaalt dan in september of de behandeling conform de geldende richtlijnen was.