Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Geen resultaat na overleg Midden-Oosten Kwartet

Ashton en Clinton tijdens een persconferentie bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto AP / Jacquelyn Martin

Het Midden-Oosten Kwartet is er niet in geslaagd de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Laatstgenoemde partij werkt ondertussen aan haar gang naar de Verenigde Naties.

De Europese buitenlandcoördinator Catherine Ashton, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Ruslands minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en diens Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton bespraken de kwestie gisteravond. Maar aan een tafel in Washington, kon het viertal geen overeenstemming bereiken over hoe verder te gaan.

De Palestijnen bereiden ondertussen hun gang naar de Algemene Vergadering voor. In september willen zij de VN vragen om de erkenning van een soevereine Palestijnse staat. De Verenigde Staten zeiden eerder al dit verzoek middels hun vetorecht af te wijzen.

Meer dan honderd leden van het Europees Parlement riepen de Europese Unie en haar lidstaten gisteren in een brief op om de Palestijnen ertoe te bewegen af te zien van hun gang naar de VN. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot vrede met Israël, aldus de brief, die werd ondertekend door conservatieven, liberalen en socialisten.