Gaddafi-gezanten tegen Frankrijk: Libische leider wil aftreden

De Libische premier Al-Mahmoudi zegt graag in dialoog te willen met onder meer president Sarkozy en alain Juppé omdat ook Europa een verliezer is, in economisch opzicht, in het conflict tussen Gaddafi en de rebellen. Foto Reuters / Philippe Wojazer

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé is verteld dat Moammar Gaddafi “bereid is om te vertrekken”. Parijs heeft contact gehad met gezanten van de Libische leider die dat beweren.

Juppé zegt dat van onderhandelingen met het regime van Gaddfi geen sprake is. Hij zet de woorden van de gezanten tevens in perspectief:

“Iedereen heeft contact met iedereen in dit conflict. Het Libische regime stuurt zijn boodschappers overal heen; naar Turkije, New York, Parijs. Wij ontvangen afgezanten die zeggen: ‘Gaddafi is bereid om af te treden, laten we dit bespreken’”.

Gisteren ontkende het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat Frankrijk onderhandelt met Gaddafi. Juppé onderschrijft dat dus. Als lid van de NAVO-operatie vindt het land dat Gaddafi moet aftreden. De Libische premier Baghdadi al-Mahmoudi zegt vanochtend in een interview met de Franse ochtendkrant Le Figaro dat een dialoog, met de oppositie of NAVO-landen, zonder betrokkenheid van Gaddafi kan worden gevoerd.

“Hij is slechts de gids, niet de overheid. Met betrekking tot de onderhandelingen, zei hij dat hij klaar was om de beslissing van het Libische volk te respecteren. De bevolking kan kiezen voor de vorm van een regering, een republiek, een monarchie of het huidige systeem. Hij zou zich conformeren aan deze beslissing.” - Premier Al-Mahmoudi in Le Figaro.