Franse regering zet in op windenergie op zee

De Franse regering stelt 10 miljard euro beschikbaar voor de bouw van vijf windparken op zee. Gisteren is de tender opengesteld waarop bedrijven kunnen inschrijven. Volgend jaar volgt een soortgelijke tender.

Via de twee tenders wil de Franse regering de afhankelijkheid van kernenergie verminderen. Kerncentrales leverden vorig jaar 75 procent van alle elektriciteit in Frankrijk. Het verzet onder de Franse bevolking tegen kernenergie neemt toe, mede door de kernramp in Japan eerder dit jaar.

Het openstellen van de tender, waarop al jaren wordt gewacht, zou mede politiek zijn ingegeven. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. Met de tender komt de partij van president Sarkozy, de centrumrechtse UMP, tegemoet aan de groeiende weerstand tegen kernenergie.

De vijf windparken in de eerste tender zijn gepland voor de kust van Normandië en Bretagne. Er zullen naar schatting 1.200 windturbines komen, en ze leveren naar schatting 3,5 procent van alle elektriciteit in Frankrijk. De tweede tender is voor een vergelijkbare hoeveelheid elektriciteit.

De windparken dragen bij aan de doelstelling van Frankrijk: in 2020 moet van alle verbruikte energie 23 procent uit duurzame bronnen komen. Nu is dat 12,5 procent.

Voor de vijf windparken op zee zal de overheid volgend jaar april bekend maken welke bedrijven ze mogen gaan bouwen. Twee consortia van met name Franse bedrijven hebben zich inmiddels gemeld. De tweede tender zal begin volgend jaar worden opengesteld. Alle parken moeten tussen 2015 en 2020 worden gebouwd. Minister van Milieu, Nathalie Kosciusko-Morizet, zei gisteren een nieuwe Franse industrie te willen creëren. Het doel is „leidend te worden in de wereld” op het gebied van windenergie op zee.

Eind vorige week kondigde de minister van Industrie, Eric Besson, een studie aan naar de energievoorziening van Frankrijk in het jaar 2050. Daarbij wordt ook de mogelijkheid onderzocht volledig uit kernenergie te stappen. Eerder heeft Duitsland aangekondigd vóór 2022 al zijn kerncentrales te zullen sluiten. Het Nederlandse kabinet wil juist een nieuwe kerncentrale laten bouwen, in Borssele.