Finse les: strengere selectie van leraren

Leraren streng selecteren en goed opleiden, zodat je hen daarna in vertrouwen veel vrijheid kunt geven. Dat is volgens Finse onderwijsdeskundigen de les die landen als Nederland kunnen leren van het succes van hun onderwijs.

Bij internationale vergelijkende tests van 15-jarige scholieren komt Finland steevast als het beste Europese land naar voren. „Wij stellen hoge eisen aan mensen die voor de klas willen staan”, zegt Jyrki Loima, rector van het opleidingsinstituut van de universiteit van Helsinki. Hij vertelt dat alle leraren aan de middelbare school een universitaire graad moeten hebben en dat vakdocenten bij hem een aparte Master moeten halen om les te mogen geven. Beneden in het grote moderne gebouw lopen de scholieren rond, van allerlei leeftijden, met wie de aspirant-leraren praktijkervaring opdoen.

Mede omdat die hoge opleiding kwaliteit garandeert, is de onderwijsinspectie afgeschaft. „Wij bieden leraren veel ruimte en autonomie”, zegt Kristiina Volmani van de Onderwijsraad. Dat is in haar ogen allesbepalend.

Ook de onderwijssalarissen zijn in Finland aantrekkelijk, zegt Volmari. In de hogere klassen van de basisschool voor 6- tot 15-jarigen verdient een leraar circa 3.500 euro, op een school voor hoger middelbaar onderwijs 4.000 euro. Het gemiddelde maandsalaris in Finland is 2.900 euro.

Toch liggen de onderwijsuitgaven in het land onder het gemiddelde van de 34 Oeso-landen. Er is in Finland geen lerarentekort, integendeel. De lerarenopleidingen, die een beperkt aantal plaatsen hebben, moeten elk jaar mensen afwijzen.

Geen zesjescultuur: pagina 9