Extreme droogte drijft vluchtelingen naar de hel van kamp Dabaab

Nabestaanden begraven de op vierjarige leeftijd overleden Aden Ibrahim bij het vluchtelingenkamp Dabaab in Kenia. Foto AP / Rebecca Blackwell

In het oosten van Afrika dreigt volgens deskundigen door aanhoudende droogte “de ergste humanitaire crisis ter wereld”. Reportages vanuit Kenia en Somalië brengen de ellende van de grote stroom vluchtelingen in beeld.

BBC-journaliste Anne Mawathe schrijft vanuit het Keniaanse grensplaatsje Liboi een reportage over de 33-jarige Weheleey Osman Haji. Ze is drie weken geleden vanwege de droogte uit Somalië vertrokken en heeft al 22 dagen geen dak boven haar hoofd. Weheleey is een moeder met vijf kinderen, van wie de jongste een paar dagen oud is. Hij werd eerder deze week onder een acaciaboom geboren. “Ik heb voedsel, water en onderdak nodig - alles wat een mens nodig heeft”, aldus Weheleey.

Honderdduizenden vluchtelingen zijn inmiddels naar het Keniaanse vluchtelingenkamp Dabaab getrokken. De BBC heeft vandaag een fotoserie vanuit het kamp gepubliceerd. Ben Brown, verslaggever van The Daily Telegraph, beschrijft het kamp als een hel:

“Er zijn bij lange na niet genoeg tenten voor iedereen die arriveert. Uitgehongerde vluchtelingen bouwen geïmproviseerde onderkomens van takken en stukjes plastic. Overal om hen heen veroorzaken almaar terugkerende windvlagen voor verstikkende wolken van rood stof. Op de uitgedroogde aarde, waar het de afgelopen twee jaar nauwelijks geregend heeft, liggen de karkassen van dode dieren overal: uitgedroogde weiden zijn de begraafplaatsen van de droogte geworden.”

The Guardian besteedt ook veel aandacht aan de droogte in de hoorn van Afrika. De krant publiceert vandaag een ‘explainer’ met vijf vragen over de crisis. Vorige week publiceerde de krant al een mooie interactieve kaart over het aantal vluchtelingen en de mate van droogte.