EU: gunstigere voorwaarden Griekenland voor nieuwe noodlening

Diverse ministers van Financiën, waaronder die van Italië, Griekenland en Nederland in discussie gisteravond in Brussel. Foto Reuters / Thierry Roge

De voorwaarden waaronder Griekenland leningen kan aangaan moeten gunstiger worden. Dat hebben de ministers van Financiën uit de eurolanden vannacht in Brussel besloten. De Grieken moeten de mogelijkheid krijgen tegen verlaagde rentetarieven te lenen en mogen langer doen over het terugbetalen.

Het idee van de ministers moet nog definitief worden gemaakt. Onduidelijk is nog wanneer de ministers hierover een besluit nemen. Ze hopen op een bijdrage van banken en verzekeringsmaatschappijen voor het nieuwe noodplan voor de Grieken. Dat zou zeker 110 miljard euro bedragen.

Griekenland mag geleend geld nu ook breder gaan inzetten

De voorwaarden voor bijdragen van banken zijn gisteravond versoepeld en tevens is er nu de optie dat Griekenland wordt toegestaan met EU-geld haar eigen schuldpapier terug te kopen. Het verlies dat banken lijden wanneer Griekenland staatsobligaties opkoopt tegen marktwaarde moet dan geaccepteerd worden.

De Jager sust: Italië geen Griekenland

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager zei na afloop dat hij zich over Italië geen zorgen maakt. Volgens de NOS vindt hij dat het land er financieel en economisch “veel beter voorstaat” dan Griekenland. Na vrijdag gingen de beurzen ook gisteren weer onderuit door vrees dat Italië een tweede Griekenland wordt.

In Nederland ging vooral ING hard onderuit en verloor 7,5 procent op de beurs. De bank bezit voor 7,5 miljard aan Italiaans schuldpapier.