En wie zijn die leiders dan?

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta noemde slechts twee van de „tien tot twintig” Al-Qaeda-kopstukken die op de Amerikaanse dodenlijst staan. Dat zijn de Egyptische chirurg Ayman al-Zawahiri (60), de nummer twee die vorige maand is uitgeroepen als opvolger van Al-Qaedaleider Osama bin Laden, en Anwar al-Awlaki. Awlaki (40) is de charismatische, in Amerika geboren en opgeleide huisideoloog van de Jemenitische Al-Qaeda. Wie zouden er verder op de lijst staan?

Waarschijnlijk ook de Egyptenaar Saif al-Adel, een vijftiger van wie enkele weken lang werd gefluisterd dat hij degene was die Bin Laden ging opvolgen. Hij in de VS aangeklaagd wegens de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998.

Een ander is de leider van Al-Qaeda in Jemen, Abu Basir Nasser al-Wahayshi. Hij was de secretaris van Bin Laden, maar werd door Iran gearresteerd en in 2002 aan Jemen uitgeleverd. In 2006 wist hij uit het zwaar bewaakte hoofdkwartier van de veiligheidsdienst in Sana’a te ontsnappen. Het ligt ook voor de hand dat Abdelmalek Droukdel (41), ook bekend als Abu Musab Abdel Wadoud, op de lijst staat. Zoals vele extremisten vocht hij in Afghanistan tegen de Russen. Tijdens de Algerijnse burgeroorlog in de jaren negentig dook hij op als extremistenleider. Hij leidt Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb.