Ek moes eers leef

Als Johannesburg het economische en politieke hart van Zuid-Afrika is, dan is Kaapstad de toeristische hoofdstad. Onder de talloze blogs en sites over activiteiten in en om Kaapstad is www.capetown.travel/ blog het meest complete en informatieve. Hier voel je de stad, want behalve op mensen van buiten richt de site zich onder het motto Be a tourist in your own city óók op de Capetonians zelf. In de sectie Name your hood kunnen suggesties worden gedaan voor nieuwe namen voor woonwijken om de apartheidsnamen te doen vergeten.

Geen stad in Zuid-Afrika waar zo veel mensen Afrikaans spreken als in Kaapstad. Wie in Afrikaanstalige literatuur en politieke discussies geïnteresseerd is, moet de site www.litnet.co.za bijhouden. De site opereert vanuit Kaapstad en is tegenwoordig in handen van de grote uitgeverij Naspers (ook eigenaar van dagblad Die Burger), maar schrijft over (en uit) het hele land, bijvoorbeeld in de levendige sectie Nuwe skryfwerk/New writing, waarin bijvoorbeeld een interview met de korteverhalenschrijfster Nini Bennett die pas net als dichteres debuteerde. Want „Ek moes eers leef”.

Kaapstad wil in 2014 ‘World Design Capital’ worden en de stad staat inmiddels op de shortlist. De officiële blog is te vinden op www.capetown2014.co.za. Een van de drijvende krachten is directeur Andrew Boraine van de Cape Town Partnership, die zich inzet voor de verbetering van de stad. Hij blogt over stedenbouwkundige ontwikkelingen op www.andrewboraine.com. (PV)