Een stukje draagvlak voor het platteland

Britain's Camilla, Duchess of Cornwall visits the Devon town of Salcombe, southwest England July 11, 2011. REUTERS/Wayne Perry/POOL (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT POLITICS)
Britain's Camilla, Duchess of Cornwall visits the Devon town of Salcombe, southwest England July 11, 2011. REUTERS/Wayne Perry/POOL (BRITAIN - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT POLITICS) REUTERS

Hertogin Camilla van Cornwall bezocht gisteren het kustplaatsje Salcombe, in het zuidwesten van Engeland. Samen met haar echtgenoot kroonprins Charles is ze twee dagen op bezoek in die regio – de graafschappen Devon, Cornwall en Somerset worden aangedaan – om de aftrap van Countryside Week te vieren, een initiatief van Charles’ eigen organisatie Countryside Fund. Hij wil daarmee het platteland van Engeland meer onder de aandacht van de gewone Britten brengen en economische ontwikkeling daar stimuleren.

Voorafgaand aan het bezoek zei Charles tegen Britse pers: „Ik hoop dat deze week díe mensen in het zonnetje zet, die het platteland tot het mooiste deel van ons land maken.”

Die aandacht is hard nodig, berichtte het Countryside Fund onlangs. Op basis van enquêtes meldde het dat zo’n 90 procent van de Britten niet wist dat Britse boeren heel weinig verdienen: gemiddeld 15 duizend pond per jaar, 17 duizend euro. Een meerderheid van de landgenoten wist niet dat 70 procent van het Verenigd Koninkrijk uit landbouwgrond bestaat. Daar staat tegenover dat 90 procent van de mensen wel veel waardering heeft voor het platteland en het graag beschermd zou zien, zo concludeerde het onderzoek.

Enkele tips op de site van Countryside Fund om het platteland positief onder de aandacht te brengen: „Duik eens je eigen lokale plattelandsgemeenschap in. Ga wandelen of fietsen, koop iets in je eigen dorpswinkel en koop een drankje in de lokale pub.” Nog simpeler: „Download de picnic-app van [botermerk] Country Life.”

Kijk voor meer tips op princescountrysidefund.org.uk