Een lesje leren in de sweatshop

Still uit het televisieprogramma Blood, Sweat & T-shirts FOTO: BNN
Still uit het televisieprogramma Blood, Sweat & T-shirts FOTO: BNN

Blood, Sweat & T-shirtsNed. 3, 22.00-23.00 uur

Voor zes jonge Britten in de vierdelige serie Blood, Sweat & T-shirts is goedkoop winkelen bij H&M en Zara een sport. Ze worden uit hun luxeleventje gehaald om in een modefabriek in India te gaan werken. Daar komen zij erachter waarom hun hippe wegwerpkleding zo goedkoop is.

De koopzieken komen breed lachend en in zondagse kleding aan in New Delhi. In de taxi, op weg naar hun logeeradres bij een arm Indiaans gezin, passeren ze vuilnisbelten en drukke wegen met vieze uitlaatgassen: „Oh my God, dit is de hel! Dit is zo smerig! We hebben niet het immuunsysteem dat zij hebben!”

De jongeren gaan aan de slag. Stilzitten, niet praten en tenminste twee blouses per minuut naaien. Loon: 1,70 euro per dag. Een manager gaat tekeer tegen de jongeren die het tempo niet kunnen bijhouden en het werk niet creatief genoeg vinden. „Het lijkt wel een gevangenis!” zegt een meisje huilend; de eerste van een lange reeks huilbuien.

Blood, Sweat & T-shirts is een mash-up van twee tv-genres: realityshows over verwende nestjes die ontberingen moeten doorstaan, en programma’s als Keuringsdienst van waarde, waarin de productielijn wordt gevolgd om de schaduwkant van onze welvaart te tonen.

Bij sommigen van de jongeren dringt het langzaam door: het besef hoe onze kleding gemaakt wordt. De kijker wordt nogal afgeleid van de ideële boodschap door het vermakelijk dramatische gedrag van de modepoppetjes.

Yasmina Aboutaleb