Duizenden inwoners Nigeriaanse stad vluchten voor islamitische sekte

Militairen inspecteren een voertuig in de Nigeriaanse stad Maiduguri op 28 juni jl. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Duizenden inwoners zijn de afgelopen twee dagen de Nigeriaanse stad Maiduguri ontvlucht. De stad wordt al weken geteisterd door aanslagen van moslimterroristen van de sekte Boko Haram. Ook vandaag vielen er weer drie doden bij een aanslag.

Ooggetuigen vertelden vandaag aan persbureau AFP dat inwoners sinds gisteren massaal per vrachtwagen of auto de noordoostelijk gelegen stad verlaten. De belangrijkste reden voor hun vertrek is het geweld van Boko Haram, maar ook de aanwezigheid van honderden militairen in de stad doet inwoners besluiten te vertrekken. De universiteit van Maiduguri, waar 35.000 studenten studeren, sloot gisteren al de deuren in verband met de verslechterde veiligheid.

Gisteravond werd in Maiduguri nog een aanslag gepleegd. Bij een explosie in de buurt van een militair checkpoint in de stad kwamen drie mensen om het leven. Volgens het leger kwam een auto die het checkpoint binnen reed tot ontploffing. Alleen de chauffeur en de twee inzittenden vonden de dood.

De militairen maken jacht op leden van Boko Haram en bij gevechten tussen het leger en de sekte vielen dit weekend zeker elf doden. Volgens bronnen binnen het leger waren de elf dodelijke slachtoffers allen lid van Boko Haram. Inwoners van Maiduguri zeggen echter dat het leger ook burgers heeft gedood en huizen van onschuldige mensen in brand heeft gezet.

Boko Haram is een gewelddadige moslimsekte die wil dat de islamitische shariawetgeving in heel Nigeria wordt ingevoerd. De beweging heeft de afgelopen tijd geregeld de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende aanslagen op kerken en cafés.