Drie grote steden groeien sneller dan rest van NL

Het bevolkingsaantal in de drie grootste steden groeit veel sneller dan in de rest van Nederland. Het groeitempo van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lag de afgelopen twee jaar drie keer zo hoog als de 1 procent voor Nederland als geheel. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei wordt deels veroorzaakt door buitenlandse migratie. Ook vestigden er zich meer mensen uit andere Nederlandse gemeenten en vertrokken er minder inwoners. Volgen CBS komt dit doordat nieuwbouw zich concentreert op gebieden in en rond de grote steden, zoals de Haagse wijk Leidschenveen en IJburg in Amsterdam. De afgelopen twee jaar kreeg Amsterdam er 25.000 inwoners bij, Rotterdam 23.000 en Den Haag 13.000. Van de 31 grootste gemeenten krompen alleen Emmen, Heerlen, Hengelo en Sittard-Geleen. (Novum)