Dertig militanten Pakistan gedood bij ‘aanvallen van drones VS’

Ten minste 30 militanten zijn de afgelopen 18 uur omgekomen door een serie van raketaanvallen van vermoedelijk Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, zogeheten ‘drones’. Dat meldt een plaatselijke functionarissen van de Pakistaanse inlichtingendienst aan persbureau Reuters en AP.

Gisteravond werden in Noord-Waziristan, een grensgebeid bij Afghanistan, raketten afgevuurd op een voertuig waarin Talibaanstrijders zouden zitten. Zes van hen zijn daarbij omgekomen. Later werden raketten afgevuurd op een huis in het stadje Gorvak dat zou dienen als uitvalsbasis van militanten. Bij die beschieting zijn volgens Reuters 19 mensen omgekomen, AP spreekt van 12 doden. Vroeg in de ochtend vandaag werden in de aangrenzende regio Zuid-Waziristan nog eens vijf opstandelingen omgebracht.

De Verenigde Staten hebben het gebruik van de drones opgevoerd sinds de uitschakeling van Al Qaeda-leider Osama bin Laden. Zeker 90 militanten zijn de afgelopen weken op deze wijze omgebracht, zo inventariseerde Reuters op basis van plaatselijke inlichtingenmedewerkers. Pakistan heeft veelvuldig geklaagd over de drone-aanvallen, die de pogingen om steun onder de bevolkingen te krijgen zouden ondermijnen.

Relatie VS en Pakistan slecht

De relatie tussen de VS en Pakistan is de afgelopen tijd steeds slechter geworden. De Amerikanen schortten vorige week een fors deel van de militaire hulp aan Pakistan op, een bedrag van ongeveer 800 miljoen dollar (561 miljoen euro) aan geld en in de vorm van training - ruim eenderde van het totale Amerikaanse budget voor militaire hulp aan Pakistan van ruim twee miljard dollar. De VS verwijten Pakistan dat het niet de confrontatie wil aangaan met de Afghaanse Talibaan op zijn grondgebied. Het vermoedt zelfs dubbelspel in bepaalde kringen van Defensie en inlichtingendiensten.