Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

De vuilnisbak gaat weg

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn daar de concrete gevolgen van? In Arnhem verdwijnt de helft van de vuilnisbakken.

Arnhem wordt smoezeliger. De gemeenteraad heeft besloten 650 van de 1.300 vuilnisbakken in de stad weg te halen.

Wethouder Margreet van Gastel (VVD), onder andere verantwoordelijk voor de openbare ruimte, was niet erg gelukkig met het besluit: „Het was zeker geen keuze van het college. Maar de gemeenteraad wilde graag de natuureducatie voor scholieren en de subsidie voor de Volksuniversiteit in stand houden. En daar valt natuurlijk ook wat voor te zeggen.”

Het stadscentrum wordt ontzien, aan het gebied waar veel toeristen komen worden nu eenmaal hogere eisen gesteld. Maar in de andere wijken zullen de gevolgen van het besluit ongetwijfeld zichtbaar worden: „Het onderhoudsniveau gaat van B naar C. In gewone taal kun je zeggen dat er niet alleen minder vuilnisbakken zullen zijn, op straat en in parken, maar ook dat er minder vaak geveegd wordt.” Arnhem hoopt met het plan ongeveer 460.000 euro te besparen.

Het college verwacht dat er meer dan twee keer zoveel zwerfvuil op straat zal komen te liggen. Toch heeft de wethouder wel enig vertrouwen. Dat komt door ervaringen met afvalbakken op parkeerplaatsen, langs de provinciale wegen rond de stad: „Toen die werden weggehaald, was er ineens een stuk minder zwerfvuil. Mensen hebben namelijk ook de neiging om afval naast de bakken te deponeren.”

Van Gastel heeft de hoop dat de inwoners van Arnhem voortaan wel twee keer zullen nadenken voor ze hun afval op straat gooien: „We moeten ons misschien afvragen hoe normaal dat eigenlijk is. Als je een stukje chocolade eet, kun je de verpakking toch ook gewoon in je zak steken?”

Jan Postma