De bekendste sporter van China stopt ermee

Basketballer Yao Ming verliest de strijd met zijn lichaam. De 2 meter 29 lange speler zorgde ervoor dat basketbal groot werd in China.

Basketballer Yao Ming (30), de beroemdste Chinese sporter van dit moment, beëindigt zijn loopbaan. Dat meldde persbureau AP gisteren op basis van een anonieme bron. Yao zal zijn besluit waarschijnlijk volgende week woensdag op een persconferentie in Shanghai bekendmaken.

De beslissing van Yao volgt op jaren van blessureleed. Mede door een breuk in zijn linkerenkel kwam hij het afgelopen seizoen maar vijf keer in actie voor zijn club Houston Rockets. Volgens de bron heeft Yao besloten te stoppen omdat hij het risico op een nieuwe blessure te groot vindt.

De 2 meter 29 lange center speelde acht seizoenen in de NBA bij de Houston Rockets. De langste speler van de Noord-Amerikaanse profcompetitie zorgde ervoor dat de basketbalsport in China in de afgelopen tien jaar volwassen werd. Uit onderzoek blijkt dat 350 miljoen Chinezen basketballen (in competities, op scholen en universiteiten of op straat).

Naar verwachting zullen er na het stoppen van Yao veel minder Chinezen geïnteresseerd zijn in de NBA. „Wat is nu het nut van het kijken naar de NBA”, vroeg een Chinees zich af op een internetforum. Uit een online poll op Weibo, het Chinese twitternetwerk, bleek gisteren dat 57 procent van de respondenten niet langer naar de NBA zal kijken.

Bij zijn geboorte gold Yao al als een abnormale baby. Hij woog ruim tien pond, twee keer het gewicht van een doorsnee Chinese zuigeling. De medici verbaasden zich over de voeten en armen van het kind, gelijk aan die van een driejarige. Dat kan ook niet anders, want de reuzenbaby was de zoon van Fang Fengdi (1.88 meter) en Yao Zhiyuan (2.08), beiden gepensioneerde Chinese basketbalinternationals. (AP)