'Dat brilletje past mij niet meer'

De allerlaatste Harry Potter-film draait nu in de bioscoop.

De films maakten van acteur Daniel Radcliffe een schatrijke en wereldberoemde jongen.

De verfilming van J.K. Rowlings Harry Potter-boeken is voltooid met de achtste film Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Harry Potter en de relieken des doods, deel 2). Het zevende boek is gesplitst in twee films: de eerste bracht vorige herfst 900 miljoen dollar (621 miljoen euro) op, de tweede draait nu in de bioscoop.

De ster van deze succesvolste filmreeks in de historie is de in Londen geboren Daniel Radcliffe. Hij werd als 11-jarige uit bijna 40.000 leeftijdsgenoten gekozen voor de rol van tovenaarsleerling Harry Potter. Nu hij bijna de helft van zijn 21-jarige leven heeft doorgebracht op sets van Potterfilms, is hij een van ’s werelds bekendste filmsterren, de jongste van niet-koninklijke bloede wiens portret werd opgenomen in de National Portait Gallery in Londen, en de eerste westerse filmster die de première van zijn eigen film in China bezocht (Harry Potter and the Chamber of Secrets/ De Geheime Kamer).

Radcliffe is ook rijk: zijn vermogen wordt geschat op 46 miljoen euro (alleen al met de laatste twee Potterfilms verdiende hij 28 miljoen euro). Hij heeft een deel van zijn fortuin in vastgoed geïnvesteerd. Hij bezit drie huizen in New York en een flat in Fulham in Londen, vlakbij het huis van zijn ouders.

De acteur, die op 23 juli 22 jaar wordt, is van plan zijn acteercarrière voort te zetten. Hij heeft een bedrijf opgericht, Almada Productions, om theaterproducties op te zetten waarin hij zelf kan spelen. Zijn eerste optreden als toneelacteur in Peter Shaffers stuk Equus in het Londense West End werd door critici en publiek geprezen. Momenteel heeft hij zingend en dansend succes met zijn rol in de Broadwaymusical How to Succeed in Business Without Really Trying. En binnenkort is hij op het witte doek te zien in de griezelfilm The Woman in Black.

Deze projecten – in Equus verscheen hij naakt op het toneel – wekken de indruk dat hij een acteur is die liever risico’s neemt dan op veilig speelt. Bij een ontmoeting in New York lijkt hij kleiner dan op het scherm (hij is 1,67 m), maar Daniel Radcliffe heeft dezelfde jongensachtige en enthousiaste uitstraling als zijn wereldberoemde alter ego.

Hoe was het om vaarwel tegen Harry Potter te zeggen nadat je hem tien jaar lang gespeeld hebt?

„Het was droevig om afscheid te nemen van mensen die je beste vrienden zijn geworden. Elke keer als we een film hadden afgerond, was het: ‘we zien elkaar volgend jaar weer’. Toen de laatste scene van Deathly Hallows deel 2 af was, heb ik gehuild. Het drong tot me door dat ik niet meer met Rupert (Grint, die Ron Wemel speelt) en Emma (Watson/ Hermelien Griffel) zou lunchen op de set van een Harry Potterfilm. Het was voorbij.

„Maar het was ook opwindend, want ik moest nu de grote wijde wereld in, om andere dingen te doen. We hebben een goede tijd gehad, en ik kijk meer terug op alle geweldige dingen die we hebben meegemaakt, dan op de droevige kant. Ik vind dat we met trots kunnen terugkijken op de afgelopen tien jaar.”

‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ is in negentien maanden tijd in twee films verfilmd. Was je het ermee eens dat het boek in twee films gesplitst werd?

„Er was zoveel materiaal. Door er twee films van te maken hebben ze het verhaal recht gedaan.”

Wat is het verschil tussen de twee delen?

„Veel mensen vonden dat er al veel actie in deel een zat, maar die film is het bezadigde jonge broertje van dit tweede deel. Er zit krankzinnig veel actie in deel twee. De slag om Zweinstein is ongelooflijk, ik denk dat het mensen de adem zal benemen.”

Hoe voelt het om jezelf volwassen te zien worden op het witte doek?

„Ongelooflijk raar. Ik ben zo veranderd, het is onwerkelijk. Nou ja, ik ben niet veel langer geworden. Maar in sommige van die vroege films heb ik een piepstem alsof ik helium heb geïnhaleerd. Het is zoiets als babyfoto’s van jezelf zien, dat is altijd een beetje gênant. Ik heb de bril uit de allereerste film mogen houden – die is echt heel klein op mijn hoofd nu.”

Hoe was het om zo jong beroemd te worden?

„Heel vreemd. Het was een bizarre en beangstigende ervaring om te worden belaagd door massa’s mensen. Ik werd erg zenuwachtig voor premières.”

Je hebt gezegd dat je familie je met beide benen op de grond heeft gehouden.

„Ja, we zijn een hechte groep. Het feit dat wij allemaal als jonge Potter-acteurs goed uit dit hele project gekomen zijn, dat het niet in een verschrikkelijke nachtmerrie is geëindigd, zegt veel over onze ouders en het productieteam van de film. We zijn al die tien jaren door eerlijke, goede mensen omringd.”

Dus dat is de reden dat jullie niet in verwende kindsterretjes veranderd zijn?

„Nou, in Engeland behandelen je ze in de eerste plaats als kind, en daarna pas als acteur. In Amerika is het andersom.”

Vind je het niet vervelend dat je nu de rest van je leven geassocieerd zal worden met Harry Potter?

„Dat zou wel het toppunt van ondankbaarheid zijn. Met de Harry Potterfilms geassocieerd worden, daarbij past niets anders dan trots.

„Het is natuurlijk wel een beetje vreemd dat sommige mensen echt denken dat je Harry Potter bent. Of het kan ze helemaal niet schelen hoe ik echt heet. Als je zo lang met een personage wordt vereenzelvigd, gaan mensen je op die manier zien. Maar de laatste tijd wordt mijn echte naam vaker gebruikt. Het voelt goed om gewoon Dan genoemd te worden.”

Ben je niet bang dat deze rol je achtervolgt en je carrière hindert?

„Ik denk niet dat Harry Potter het enige is waarom ik herinnerd zal worden. Maar Harry zal altijd wel een stukje van mij zijn.”

Hij heeft je ongelooflijk rijk gemaakt.

„Ik ben zeer fortuinlijk geweest. Maar ik heb het niet allemaal aan dure auto’s of vreemde uitspattingen uitgegeven. Het betekent voor mijn carrière als acteur dat ik kan doen wat ik leuk vind, zonder dat het veel geld hoeft op te leveren. Het geeft me ruimte om te bewegen, om me te ontwikkelen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoef te maken over geld.”

Hoe zou je leven eruit hebben gezien als het een meer normale loop had gehad?

„Ik zou niet half zo zelfverzekerd zijn als ik nu ben. Ik ben niet zo’n overdreven eigengereid type, maar ik heb nu wel zelfvertrouwen. Ik vertrouw op mijn eigen oordeel. Ik weet niet of dat wel zo was geweest als ik gewoon op school was gebleven, want voor ik Potter speelde, was mijn zelfvertrouwen min of meer verpulverd door een paar leraren. De mensen die me onderwijs gaven bij de film, hebben dat hersteld.”

Hoe zou je jezelf omschrijven, vandaag de dag?

„Als saai en een beetje ouderwets. Iemand die veel plezier haalt uit simpele, gewone dingen. Ik ben een grote cricketfan. Ik hou ook van literatuur lezen en poëzie en korte verhalen schrijven. En ik ben een fan van moderne kunst. Dat is mijn enige uitspatting: kunst, want dat is het enige waarin ik geïnteresseerd ben dat veel geld kost. Maar de meeste vrije tijd breng ik met mijn vrienden door, en ik kijk films. Ik hoef niet zo nodig naar grote feesten om me te vermaken. Vergeleken met hoe veel jonge acteurs in Amerika hun leven inrichten, leid ik een suf bestaan.”