Daniel Radcliffe na Harry Potter: echte ster of 'voormalig kindster'?

I Am Not Spock, noemde acteur Leonard Nimoy in 1977 zijn memoires. Hij wist wel beter. Uiteraard speelde Nimoy liever Hamlet, maar om het zwembad warm te houden moesten op gezette tijden gewoon die puntoren weer op. Nu staart de Britse acteur Daniel Radcliffe (21) al in zijn eigen Spockravijn. Er bestaat een risico dat hij voorlopig rollen misloopt doordat het publiek hem als Harry Potter blijft zien: dan rest een toekomst achter de schermen of als (steeds minder) Bekende Brit.

Vorig jaar nam hij zijn laatste scène als Harry Potter op in de Pinewoodstudio waar hij zijn halve leven doorbracht, na de promotieronde voor deel acht is het voorbij. Radcliffe, die voor Harry Potter al de jonge David Copperfield speelde op tv, doet het even kalm aan. Wellicht wordt de jonge multimiljonair echt een ster, misschien gewoon een hardwerkend acteur of – God verhoede – een ‘voormalig kindacteur’, dat deerniswekkend figuur dat in Hollywood al zoveel komedies opleverde. Op je 21ste met pensioen: tegenover elke Jody Foster staan tien Macaulay Culkins, wereldster met Home Alone, maar nu spoorloos.

Beschikt Radcliffe zonder bril, mantel, toverstok en Hij Wiens Naam Niet Genoemd Mag Worden over genoeg talent en charisma? Hij doet erg zijn best zich als veelzijdig acteur te bewijzen, duister materiaal verkiezend boven komedie. Op West End en Broadway maakte hij werkelijk indruk als stalknecht in het toneelstuk Equus die in seksuele en religieuze waanzin zes paarden de ogen uitsteekt: een rol waarvoor hij uit de kleren moest. In de horrorfilm The Lady in Black is hij straks een 24-jarige weduwnaar met zoontje. Hij wil ook graag een travestiet spelen.

Daniel Radcliffe oogt stabiel, op het fletse af. Flatje bij zijn moeder op de hoek in Fulham, niet langer op school (waarom zou hij?), wat poëzie gepubliceerd onder schuilnaam Jacob Gershon. Bij hem geen tabloidschandalen rond drank, coke en nachtclubs, of het moet die ene joint uit 2009 zijn die hem meteen de bijnaam ‘Harry Pothead’ opleverde. (Onderkop: ‘The Philosopher Stoned’) Wel bekende hij aan de Daily Mail deze week een alcoholprobleem: sinds kort staat hij droog. Het zal weinig om het lijf hebben en is handig: zo wordt elke publieke wodka/cola light – zijn lievelingsdrankje – natuurlijk meteen wereldnieuws.

Aan zelfspot ontbreekt het hem niet. In Ricky Gervais’ serie Extras probeerde een arrogante Radcliffe in padvindersuniform vrouwen die zijn moeder kunnen zijn in bed te praten met onder meer een condoom dat wel erg veel suggereert. Sinds Equus weten we beter.

Coen van Zwol