Cyprus: twaalf doden bij explosie marinebasis

Explosie op Grieks-Cypriotische marinebasis is waarschijnlijk veroorzaakt toen vonken oversloegen naar 98 containers vol buskruit.

Bij een enorme explosie op een marinebasis in Cyprus zijn gisteren twaalf mensen gedood, onder wie de commandant van de marine.

De Cypriotische minister van Defensie en de chef van de Nationale Garde treden af naar aanleiding van het incident op de belangrijkste marinebasis van het Grieks-Cypriotische leger. President Dimitris Christopfias heeft de marinebasis bezocht en sprak van „een catastrofe van bijbelse proporties”.

Op de basis was munitie opgeslagen die twee jaar geleden in beslag was genomen, verstuurd vanuit Iran en bestemd voor Syrië of de Gazastrook – de exacte bestemming is nooit duidelijk geworden.

De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt toen vonken van een brandje bij de Evangelos Florakis-basis, aan de zuidkust van Cyprus, oversloegen naar het depot en 98 containers vol buskruit in brand zetten en deden exploderen. Omdat een nabijgelegen elektriciteitscentrale beschadigd werd, kwamen delen van het eiland zonder stroom te zitten. Door de explosie raakten gebouwen tot kilometers in de omtrek beschadigd.

De explosie klonk alsof de geluidsbarrière werd doorbroken, vertelde ooggetuige Hermes Solomon, die in een caravan zat vlakbij de marinebasis. „De deuren werden versplinterd, het glas naar binnen geblazen – ramen, deurposten, dingen op planken, alles kwam van zijn plek. Het was een totale chaos binnen, alsof er een bom was afgegaan.”

Onder de doden zijn marinemensen, militairen en brandweerlieden. Naast de dodelijke slachtoffers raakten 59 mensen gewond, van wie twee ernstig. Maar ze verkeren niet in levensgevaar. (Reuters, AP)