Brown: kranten News International werkten met criminelen

Brown op een archieffoto uit december vorig jaar. Foto Bloomberg / Chris Ratcliffe

De kranten van News International van mediamagnaat Rupert Murdoch hebben met criminelen samengewerkt om persoonlijke informatie over bekendheden te achterhalen. Dat zei oud-premier van het Verenigd Koninkrijk Gordon Brown vanochtend tegen de BBC.

Brown reageerde in het BBC-interview op de onthulling van The Guardian van gisteren dat journalisten van de kranten van News International zich schuldig hebben gemaakt aan pogingen om zijn voicemail af te luisteren. Ook lukte het de journalisten van onder meer News of the World, The Sun en The Sunday Times om toegang te krijgen tot zijn bankgegevens en de medische dossiers van de ex-premier en zijn familieleden.

Brown zegt tegen de BBC dat de journalisten deze informatie alleen hebben kunnen verkrijgen door te werken met elementen uit de onderwereld. Hij reageerde onder meer op de beschuldiging van The Sunday Times dat hij tegen een bodemprijs een flat zou hebben gekocht van een Britse parlementariër. Brown noemt het verhaal “compleet onjuist” en ziet in de publicatie ervan het bewijs dat de krant van Murdoch hem probeerde tot aftreden te dwingen.

Volgens de berichtgeving in The Guardian van gisteren wisten journalisten van The Sun beslag te leggen op medische gegevens van de zoon van Brown, die aan taaislijmziekte lijdt. Brown zegt dat hij in tranen was toen hij dat hoorde:

“Als ik, met alle bescherming en alle verdedigingstechnieken en beveiliging die een premier heeft, zo kwetsbaar is voor gewetenloze, onwettelijke tactieken - de methoden die gebruikt zijn en de manier waarop ze gebruikt zijn - hoe zit dat dan met een gewone burger?”

News International gaat de beschuldigingen van Brown over samenwerking met criminelen onderzoeken, aldus de BBC. Later vandaag worden hoge Londense politiefunctionarissen ondervraagd over hun beslissing om twee jaar geleden geen onderzoek in te stellen naar de afluisterpraktijken van News of the World. Oppositiepartij Labour heeft al om het ontslag gevraagd van de assistent-commissaris van de Londense politie, John Yates. Hij vond dat er in 2009 niets meer te onderzoeken was.