Halfbroer van Afghaanse president Karzai gedood door lijfwacht

, the head of Kandahar Provincial Council, speaks with international media following a shura held in Kandahar, in this June 14, 2010 file photo. Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai and one of the most powerful men in southern Afghanistan, was killed on July 12, 2011, an official and a family member confirmed. REUTERS/U.S. Navy photo by Petty Officer 1st Class Mark O'Donald/Handout (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS OBITUARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
, the head of Kandahar Provincial Council, speaks with international media following a shura held in Kandahar, in this June 14, 2010 file photo. Ahmad Wali Karzai, a brother of Afghan President Hamid Karzai and one of the most powerful men in southern Afghanistan, was killed on July 12, 2011, an official and a family member confirmed. REUTERS/U.S. Navy photo by Petty Officer 1st Class Mark O'Donald/Handout (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS OBITUARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Ahmad Wali Karzai in gesprek met internationale media in juni vorig jaar. Foto Reuters/Mark O'Donald

De halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, een machtige figuur in het zuiden van Afghanistan, is in zijn huis in de provincie Kandahar omgebracht door een lijfwacht. Een woordvoerder van het provinciale gouvernement bevestigt dit bericht van de Afghaanse televisie tegenover persbureau Reuters.

Ahmed Wali Karzai stond aan het hoofd van de provinciale raad in Kandahar en gold als een van de machtigste mannen in het zuiden van Afghanistan. Ook een neef van de gedode halfbroer van de president bevestigt zijn dood. De aanslagpleger, een lijfwacht die goed bevriend zou zijn geweest met Ahmed Wali Karzai, is direct na zijn daad omgebracht, meldt onze correspondent Bette Dam (twitter).

Ondanks zijn status als omstreden bestuurder hebben de Amerikanen hem voorafgaand aan de ‘Obama-surge’ (30.000 extra militairen in 2009) niet geprobeerd af te zetten, zegt Dam. “Hij was daarvoor te machtig.”

“Het is een grote klap voor het zuiden, niet alleen voor Kandahar maar ook voor bijvoorbeeld de provincies Zabul en Uruzgan. Hij had veel informele macht, maar ook formele in de vorm van politie en milities die de stad Kandahar op hun manier rustig hielden. Het was geen goede bestuurder, mensen zullen niet de straat op gaan om te rouwen want hij was alleen goed voor zijn mensen. De paradox is dat door zijn vriendjespolitiek de situatie redelijk rustig was in het zuiden. Dat hij zich met drugshandel bezig hield was voor de mensen in Kandahar niet echt een probleem. Met zijn dood ontstaat er een machtsvacuüm, mensen zullen proberen in dat gat te springen met alle instabiliteit tot gevolg. Vele groepen hebben belang bij zijn dood, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen welke daar achter zit.”

Ahmed Wali Karzai is omstreden omdat hij, sinds zijn halfbroer president is, vooral zichzelf en zijn mannen verrijkt zou hebben in plaats van beleid te voeren. De paar stammen en families die hem goed gezind waren, kregen goede posities bij de lokale overheid. De rest kreeg niets. De gebieden in Kandahar waar het telkens onrustig is, zijn juist de dorpen en valleien waar de buitengesloten stammen en families wonen.

In oktober 2009 onthulde The New York Times relaties tussen de CIA en Ahmed Wali Karzai. Volgens de krant kreeg de halfbroer van de Afghaanse president, die al enige tijd in verband wordt gebracht met drugshandel, onder andere geld van de CIA voor rekrutering van paramilitairen in het zuiden van het land. Ook zou hij opereren als contactpersoon tussen de Talibaan en de CIA, en verhuurde hij een aantal huizen aan de dienst.

Update 11.30 President Hamid Karzai noemt de dood van zijn broer in een eerste reactie een weerspiegeling van het leed van alle Afghanen, meldt AP. “In de huizen van het volk van Afghanistan lijdt iedereen en onze hoop is dat, met de hulp van God, dit leed ooit tot het verleden zal behoren met de komst van vrede en stabiliteit”.