Brits parlement tegen overname Murdoch - ‘politiek signaal’

Rupert Murdoch verblijft dezer dagen in Londen om de crisis bij zijn bedrijf News Corporation op te lossen. Foto Reuters / Andrew Winning

De regerende Conservatieven en Liberaal-Democraten stemmen morgen in het Britse parlement voor een motie van oppositiepartij Labour die mediamagnaat Rupert Murdoch oproept af te zien van de overname van mediabedrijf BSkyB. Dat zei een regeringswoordvoerder vanmiddag.

Hoewel de politiek de overname door Murdoch niet kan tegenhouden, is volgens onze correspondente Titia Ketelaar de breuk tussen politici en Murdochs News Corporation nu compleet:

“Ook al kunnen de parlementsleden Murdoch niet dwingen, ze geven wel degelijk een signaal af. Opmerkelijk is ook dat álle partijen de motie steunen, regering en oppositie. De eensgezindheid toont wel hoe ernstig dit schandaal wordt gevonden.”

Labourleider Ed Miliband, die de motie eerder vandaag aankondigde, zei in een toelichting dat het afzien van de overname de simpelste manier zou zijn om zeker te stellen dat de overname niet voltooid wordt voordat het justitiële onderzoek naar de praktijken van News Corporation. Een woordvoerder van het bedrijf van Murdoch wilde tegenover persbureau AP niet op de massale steun voor de motie reageren.

Het nieuws over de motie komt een paar uur nadat oud-premier Gordon Brown de kranten van News Corporation beschuldigde van het samenwerken met criminelen. Journalisten van de kranten probeerden de afgelopen jaren de voicemail van Brown af te luisteren en kregen toegang tot zijn bankgegevens en de medische dossiers van hemzelf en zijn familieleden.