Brits afluisterschandaal breidt zich verder uit

The Sun en The Sunday Times hebben persoonlijke informatie van ex-premier Gordon Brown ontvreemd.

Journalisten van News International hebben meerdere malen geprobeerd de voicemails af te luisteren van de toenmalige Britse premier Gordon Brown. Ook verkregen ze toegang tot zijn bankgegevens en tot de medische dossiers van Brown en zijn familieleden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian. News International is onderdeel van het mediaconglomeraat News Corp., dat in handen is van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Volgens The Guardian is er bewijs dat een privédetective een politieagent betaalde om informatie over Brown te lekken. Daarnaast zou een hacker belastinggegevens hebben ontvreemd bij de accountant van Brown.

Niet alleen de gisteren opgeheven krant News of The World zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt, maar ook The Sunday Times en The Sun, beiden onderdeel van News International. Ook de BBC meldt uit eigen onderzoek dat The Sunday Times persoonlijke informatie van Brown zou hebben ontvreemd door middel van ‘blaggen’: journalisten doen zich voor als iemand anders om gevoelige informatie te bemachtigen. Dat zou The Sun hebben gedaan om het medische dossier van de zieke zoon van Brown in handen te krijgen.

Ondertussen wordt de overname van de Britse televisiezender BSkyB door Murdoch steeds onzekerder. Murdoch kondigde gisteren aan dat hij SkyNews geen onderdeel wil maken van BSkyB, om de Britse regering tegemoet te komen. Dat was een voorwaarde van de minister van Cultuur om de overname van mediabedrijf BSkyBgoed te keuren – anders zou het mediabedrijf NewsCorp van Murdoch te machtig worden.

De Britse mediatoezichthouder Ofcom had de geplande overname van BSkyB door News Corp eerder goedgekeurd. Maar de Britse minister van Cultuur wil nu dat Ofcom de plannen van Murdoch opnieuw beoordeelt. Ook heeft vicepremier Nick Clegg Murdoch gevraagd de overname te heroverwegen. (NRC)