Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Paniek op beurzen door problemen Italië - situatie ‘zorgelijk’

An employee of a foreign exchange trading company works behind a monitor displaying the Japanese Yen's exchange rate against the U.S. dollar (top) and Nikkei share average in Tokyo July 12, 2011. The Nikkei average lost 1.4 percent on Tuesday in its biggest fall in a month, slipping below support at 10,000 as financial stocks tumbled on concern that the euro zone's debt woes may spread to Italy and over a stalemate in U.S. budget talks. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS)
An employee of a foreign exchange trading company works behind a monitor displaying the Japanese Yen's exchange rate against the U.S. dollar (top) and Nikkei share average in Tokyo July 12, 2011. The Nikkei average lost 1.4 percent on Tuesday in its biggest fall in a month, slipping below support at 10,000 as financial stocks tumbled on concern that the euro zone's debt woes may spread to Italy and over a stalemate in U.S. budget talks. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS) Foto Reuters/Toru Hanai

Beurzen in Europa hebben vanochtend heftig gereageerd op de problemen met de staatsschuld in Italië en de mogelijke gevolgen daarvan voor de eurozone.

De Milanese beursindex zakte vanochtend na opening vier procent nadat vrijdag en maandag al dieprode cijfers werden genoteerd.

Beleggers doen afstand van de euro en van obligaties van landen in de eurozone die in de problemen zijn geraakt. Het renteverschil op Italiaanse obligaties met een termijn van tien jaar schoot omhoog naar 5,9 procent, meer dan een procentpunt hoger dan het niveau van nog geen twee weken geleden. De aandelenkoersen van de Italiaanse banken Unicredit en Intesa Sanpaolo zakten vanochtend respectievelijk 7 en 5,6 procent.

Rentes op Italiaanse staatsleningen schoten vrijdag en maandag al omhoog, waardoor het land - dat na Griekenland relatief de hoogste staatsschuld in de eurozone heeft - steeds meer nieuwe schulden moet maken om oude af te betalen. De staatsschuld van 1.890 miljard euro dreigt onbetaalbaar te worden.

Financieel redacteur Melle Garschagen noemt de situatie “zorgelijk” maar stelt dat de vergelijking met Griekenland nog niet aan de orde is.

“In absolute bedragen is de staatsschuld de hoogste van Europa en relatief gezien de een na grootste. Maar dat maakt Italië nog geen Griekenland, want het is in veel sterkere mate geïndustrialiseerd. Maar momenteel gaan de financiële markten aan dat gegeven voorbij. Dat de paniek nu toeslaat komt vooral door de problemen die er reeds zijn in de eurozone, maar ook deels door - kortgezegd - het gebrek aan vertrouwen Berlusconi. Het kan ineens hard gaan, het wordt zeer interessant hoe Italië de komende dagen doorstaat. Gevreesd wordt dat ook Italië noodsteun moet gaan aanvragen. Zover is het nog niet, maar beleggers lijken vast een voorschot te nemen.”

Update 12.32 uur: De koersen tonen licht herstel na de plaatsing van een Italiaanse lening met een looptijd van een jaar. De stand van de AEX valt niet te geven wegens een storing.

Een Nederlandse handelaar in staatsobligaties zegt tegenover het Financieele Dagblad:

“Dit was een van de meest hectische ochtenden ooit”