Berooide Assange blijft vechten tegen autoriteiten

Met nieuwe advocaten probeert Julian Assange te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Ondertussen klust hij bij en geeft hij feesten.

Wikileaks founder, Julian Assange arrives at the High Court in London for his extradition appeal hearing, Tuesday, July 12, 2011. Assange was back in court Tuesday for the latest installment in his fight against extradition to Sweden, where the 40-year-old Australian is accused of rape and molestation. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Wikileaks founder, Julian Assange arrives at the High Court in London for his extradition appeal hearing, Tuesday, July 12, 2011. Assange was back in court Tuesday for the latest installment in his fight against extradition to Sweden, where the 40-year-old Australian is accused of rape and molestation. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Het leek maandenlang stil rond Julian Assange. Maar vanochtend was de Wikileaks-oprichter weer terug in de schijnwerpers. In hoger beroep vecht hij de Royal Court of Justice in Londen zijn uitlevering aan Zweden aan.

De Zweedse justitie verdenkt de Australiër van dwang, aanranding en verkrachting van twee vrouwen in augustus 2010. Seks zonder condoom, waarvan sprake zou zijn geweest, kan in Zweden een vorm van verkrachting zijn waarop maximaal vier jaar celstraf staat.

Een Britse rechter bepaalde eind februari dat uitlevering gegrond was. De basis onder een Europees aanhoudingsbevel, zoals dat door Zweden werd uitgevaardigd, is vertrouwen tussen lidstaten van de Europese Unie over elkaars rechtsystemen. Bovendien zijn de feiten waarvan Assange wordt verdacht ook volgens Brits recht strafbaar.

Gewapend met een nieuw juridisch team verscheen Assange in de rechtzaal. Mensenrechtenadvocaten Gareth Peirce, die eerder Guantánamo-gevangenen vertegenwoordigde, en Ben Emmerson, voeren nu zijn verdediging. De Australiër zou ontevreden zijn over zijn eerdere verdediging, die de strategie had het Zweedse rechtsysteem aan te vallen. Dat viel niet alleen slecht bij de Zweden, maar ook bij veel van Assanges aanhangers die het Scandinavische land als een voorbeeld van democratie zien.

Peirce en Emmerson richten zich vooral op de rechtsgeldigheid van het uitleveringsverzoek, zo bleek vanochtend uit hun eerste pleidooi. Zo zou de manier waarop verkrachting in het verzoek wordt beschreven, geen misdaad zijn.

Volgens The Times is Assange echter minder bang voor gevangenisstraf wegens verkrachting, dan voor uitlevering. Hij vreest dat Zweden hem vervolgens uitlevert aan de VS, waar hij mogelijk terecht moet staan wegens het publiceren van staatsgeheimen.

De Australiër zit ondertussen al acht maanden in huisarrest. Nog iedere ochtend moet hij zich melden bij het politiebureau in het dorp Bungay in Norfolk. In een filmpje op internet is te zien hoe hij aanbelt bij het loket, zijn handtekening zet en zijn dag vervolgt. Elke avond moet hij om tien uur ’s avonds weer binnen zijn in het landhuis van Vaughan Smith, oprichter van journalistenclub The Frontline Club. Het weerhield hem er overigens afgelopen zondag niet van een groots verjaardagsfeest te geven. Onbekend is wie voor de kosten opdraaide.

Want zowel Assange als Wikileaks verkeren in financiële nood. Vorige week begon de klokkenluiderssite een rechtszaak tegen Mastercard en Visa die betalingen aan de site blokkeren. In een parodie op de Mastercard-reclame vraagt Assange om geld. Na eind april heeft Wikileaks mede om die reden ook geen documenten meer gepubliceerd.

Omdat zijn advocaten niet pro deo werken, werkt de Australiër ook aan zijn memoires. „Dat wil ik niet, maar ik moet wel”, zei hij vorig jaar tegen een Britse krant. Onlangs ging Assange zelfs zo ver zichzelf te veilen: eerder deze maand kon je via veilingssite Ebay een lunch met de Wikileaks-oprichter winnen.

Voor de zitting in Londen zijn twee dagen uitgetrokken. Als de rechter besluit Assange uit te leveren, zal de Wikileaks-oprichter in hoger beroep gaan bij het Britse Hooggerechtshof en zo nodig bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Na de zitting zal de rechter naar verwachting enkele dagen nodig hebben om een oordeel te vellen.