Berlusconi roept op tot ‘eenheid in moeilijke tijd’

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a presentation of a book by Italian member of Parliament Domenico Scilipoti at Montecitorio Palace in Rome July 7, 2011. REUTERS/Stringer (ITALY - Tags: POLITICS)
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a presentation of a book by Italian member of Parliament Domenico Scilipoti at Montecitorio Palace in Rome July 7, 2011. REUTERS/Stringer (ITALY - Tags: POLITICS) Silvio Berlusconi. Foto Reuters/Stringer

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft opgeroepen tot eenheid in zijn land in een periode die “zeker niet makkelijk” is. Die boodschap richtte hij in het bijzonder aan de oppositie, van wie hij medewerking verwacht bij het doorvoeren van versnelde bezuinigingmaatregelen.

De crisis “dwingt ons om aanpassingen in de overheidsuitgaven op heel korte termijn door te voeren” om “in 2014 tot een begrotingsevenwicht te komen”. Hij roept de steun op van het parlement om zijn plannen snel aan te nemen.

‘We moeten ons verenigen’

Op deze manier hoopt hij een verdere val van de Italiaanse economie, qua grootte de derde economie van de eurozone, te voorkomen en niet overgeleverd te worden aan Europese steun. “Voor ons, voor Italië, is dit zeker geen gemakkelijk moment,” liet hij weten in een verklaring. “We moeten ons verenigen in ieders belang en ons er van bewust zijn dat onze offers en inspanningen op korte termijn voorspoed zullen brengen op de lange termijn.”

Hij verzekerde dat de regering “stabiel en solide” is en dat een meerderheid in het parlement “eensgezind en toegewijd is” om het land “te verdedigen”. Hij benadrukte dat hij “elke twijfel over de effectiviteit en kredietwaardigheid” weg wil nemen, een poging om de financiële markten gerust te stellen.

Onrust op Europese beurzen

Aandelenmarkten in Europa daalden vanochtend hard door de onrust over de Italiaanse staatsschuld die in snel tempo onbetaalbaar dreigt te worden. Op het dieptepunt stond de beurs in Milaan 4 procent lager. De rente die Italië betaalt op de staatsschuld steeg fors. Op het hoogtepunt voor de middag was de rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar opgelopen tot 6,01 procent. In minder dan twee weken steeg de rente met een vol procentpunt.

De onrust lijkt een combinatie van zorgen over de omvang van de Italiaanse schuld en het uitblijven van een oplossing voor de schuldencrisis die Europese politici al ruim anderhalf jaar verdeelt. Beleggers vinden dat Europese leiders te weinig daadkrachtig hebben opgetreden. Vorig jaar ontvingen Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun en werden een tijdelijk en een permanent noodfonds opgericht.

‘Vrijdag weer Europees beraad’

Vrijdag komen Europese ministers van Financiën weer bij elkaar, zo melden diplomaten aan AFP. EU-president Herman van Rompuy sluit een ingelast beraad niet uit.